Styret ved Høgskolen i Narvik (HiN) har vedtatt å fusjonere med Universitetet i Tromsø. Det er Høgskolen i Harstad glad for.

Syret ved Høgskolen i Narvik ønsket opprinnelig å knytte høgskolen til NTNU i Trondheim, men onsdag sa NTNU nei takk.

Høgskolen i Narvik valgte derfor å avholde et ekstraordinært styremøte torsdag for å se om det ville endre på det tidligere vedtaket der de hadde NTNU i Trondheim på førsteplass og Universitetet i Tromsø på andreplass. Men ingen ville endre. Med ti mot én stemme valgte styret ved HiN å gå for Tromsø.

Godt for Harstad

- Det er vi ved Høgskolen i Harstad glade for. Vi har vært spente på om vi ble to eller tre skoler, og er fornøyd med at vi nå blir tre. Det sier rektor Bodil S. Olsvik ved Høgskolen i Harstad.

- Hva betyr det at Narvik valgte Tromsø?

- Det betyr at fylkesgrensen ikke lenger sperrer for utvikling, og det betyr at hålogalandsregionen styrkes. Vi har allerede en god dialog med Tromsø, og sammen med Narvik skal vi nå sørge for en god prosess, sier Olsvik.

Nei til millioner

Vedtaket om å knytte Høgskolen i Narvik til Tromsø, kommer til tross for at fylkesrådet i Nordland lovet 50 millioner i utviklingsstøtte dersom HiN ble værende i Nordland.

– Dette var vårt andrevalg. Vi har litt skuffet over NTNU, men dette er likevel et godt valg, sier rektor Arne Erik Holdø til NRK.

Vedtaket om sammenslåing kommer etter at Kunnskapsdepartementet ønsket å skape større og mer robuste fagmiljøer.

– Var det fristende å ta imot millionene fra fylkesrådet i Nordland?

– Det var et sjenerøst tilbud, men slik som utfallet ble i styret, var det et klart flertall for Tromsø likevel, sier Holdø.

Når det gjelder Harstad, så vedtok høgskolestyret, med seks mot fem stemmer, den 15. oktober i fjor at de ville til Tromsø og universitetet der.

Større er sterkere

Rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø regner med at fusjonen er gjennomført innen 1. januar 2016.

Hun sier at de nå forbereder sammenslåing med Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Harstad.

– En sammenslåing av HiN, HiH og UiT vil gi et større og sterkere universitet som kan utvikle enda bedre og mer relevante studietilbud, styrke fagmiljøene samt være en attraktiv samarbeidspartner for næringslivet. Dette er en god løsning for Nord-Norge og for norsk høyere utdanning og forskning, sier rektor Anne Husebekk.

– Vi ser fram til å starte arbeidet med å utvikle det nye universitetet i nord. Vi blir en av de sentrale institusjonene for å besvare noen av de mest vesentlige problemstillingene innenfor teknologi, klima og helse, sier rektor Husebekk videre.

Sammenslåingen vil særlig styrke teknologifagene og helse-, sosial- og velferdsfagene.

– UiT og HiN utgjør det samlede, teknologiske fagmiljøet i nord. En samling av dette miljøet vil styrke en av de viktigste vekstnæringene i Nord-Norge. Samtidig vet vi at helse- og velferdsfag vil bli etterspurt i fremtiden, og sammen med HiN og HiH kan vi sikre økt kvalitet og relevans i utdanningstilbudet på dette området, sier Husebekk.

- Regionen styrkes sier rektor Bodil S. Olsvik ved HiH. Foto: Øivind Arvola