Ørjan Johannessen ble Norges femte verdensmester i kokkekunst da han tok gull i Bocuse D'Or onsdag.

Johannessen arbeider til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune i Hordaland. Den 29 år gamle kokken fikk bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor. I Lyon kjempet han mot kokker fra 23 andre land om å bli kåret til verdens beste.

I finalen onsdag hadde han 5 timer og 32 minutter på seg på å tilberede en kjøttrett og en fiskerett. Det var bestemt på forhånd at hovedingrediensene skulle være perlehøns og ørret, og til fiskeretten var det begrenset hvilke grønnsaker han fikk velge blant.

En av Johannessens hemmeligheter var potetsorten Gulløye fra Nord-Norge.

- Det stemmer at vi brukte Gulløye som potet. Den var hentet fra Tromspotet, sier coach Odd Ivar Solvold, som var med rundt teamet i Frankrike.

- Gulløye er sorten for potetelskere. Gulløye er melen og svært velsmakende. Den er lett gjenkjennelig på de røde "øynene". Dyrkes kun i Nord-Norge. "Gulløye fra Nord-Norge" er en beskyttet betegnelse, heter det på hjemmesiden til Tromspotet, som er et firma som holder til på Silsand på Senja.

- Jeg jobbet en periode for Tromspotet og der ble jeg kjent med potetsorten Gulløye, som jeg ikke hadde hørt om fra før. Det ble et lykkelig møte, sier Solvold.

Han nevner flere grunner til at Gulløye ble valgt til verdensmesterskapet.

- Den har en fantastisk konsistens, melen, fast og utrolig rik på smak. Man finner tilsvarende i mandel, men konsistensen i Gulleøye er helt unik. Det er på ingen måte tilfeldig at vi brukte den under verdensmesterskapet.

En viktig del av oppgaven til kokkene var nasjonal identitet og å finne de aller beste råvarene fra sin nasjon.

- Da var det Gulløye som måtte til, sier Solvold.

- Så på en måte kan man godt si at Troms har en liten bit av gullmedaljen.

- Det kan man godt si. Det er en helt unik potet, smiler Solvold.