Klokken 14 er det politisk streik over hele landet, organisert av LO, Unio og YS. Flere busser stanser opp, kontorer stenges, skoler lar elevene gå hjem. I Harstad er det lederen av LO i Sør-Troms, Laila Benjaminsen, som organiserer samlingen på torget hvor fakler deles ut og representanter fra flere fagforbund holder appeller.

- Det blir to appeller, et kort tog, og så tre nye appeller. Jeg håper at folk fra både private og offentlige bedrifter stiller opp. Vi skal være synlige. Vi har kjøpt 300 fakler. Jeg håper at det er alt for få, sier Benjaminsen.

Les også: Disse bussrutene innstilles som følge av streiken

Frp-politiker fra Harstad, Hanne CS Iversen, sier at hun ikke deltar i streiken.

- For å være helt ærlig synes jeg det er litt egiostisk av de som er i fullt arbeid å streike. Tall fra andre land i OECD med friere tilgang til midlertidige ansettelser viser at 70 prosent av de midlertidige ender opp i fast jobb ganske raskt. Det er viktigere å få en midlertidig jobb enn å stå utenfor arbeidslivet, sier hun.

Streiken er en protest mot forslagene i endring av arbeidsmiljøloven fra arbeids- og sosialminister Robert Eriksson. Her er noen av forslagene:

  • Grensen for pålagt overtid fra arbeidsgiver økes fra 10 til 15 timer per uke.

  • Samlet ukentlig arbeidstid kan bli 79 timer, mot maks 74 i dag (Fordrer godkjenning av Arbeidstilsynet for å nå et slikt nivå).

  • Med dagens lov må arbeidsgivere ha en grunn for å ansette midlertidig, som at de trenger en vikar for en langtidssyk eller noen i mamma- eller pappapermisjon. I det nye forslaget gis det fri adgang til midlertidig ansettelse opp til 12 måneder. Man kan ikke ansette midlertidig arbeidstaker flere ganger etter hverandre for å utføre samme arbeid.

  • Regjeringen fjerner forbudet mot søndagsarbeid. Det skal nå være «tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig». Begrensningen om at hver tredje søndag- eller helgedag må være fri, fjernes i yrker der søndagsarbeid er tillatt.