- Vi ønsker nye avtaler med produsenter som kan lever økomelka si til meieriet i Harstad. Det betyr at TINE ønsker flere leverandører fra Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Sør-Troms, Midt-Troms samt fra Steigen og Hamarøy, sier prosjektleder Hanne Strand.

Derfor tar man i bruk videofilmer på You Tube der produsenter forteller om sine erfaringer

- For å øke interessen for produksjonen av økologisk melk i Nord-Norge må vi løfte fram de som allerede leverer økologisk. Hva er deres erfaringer? Hvilke råd gir de? Derfor har vi laget fire filmer.

Se videoen fra Kilåker gård i Harstad.  (saken fortsetter under videoen):

Det er kommunikasjonsrådgiver Terje Olsen i TINE Kommunikasjon og Norsk Journalfilm som har gjennomført filmprosjektet.

I Hele Nord-Norge er det i dag bare 14 melkeprodusenter som har avtale om levering av økologisk melk. I 2014 leverte de 1,5 millioner liter. På Helgeland produserer TINE Meieriet Sandnessjøen til forbrukerne i hele landsdelen. I Harstad produserer meieriet 10-liters til storhusholdning. I denne omgang betyr det til alle Forsvarets kantiner.

Se videoen fra Sæteråsen gård i Harstad.  (saken fortsetter under videoen):

Det er fylkesmennene og fylkeskommunene i Nordland og Troms som i tre år har stått bak dette prosjektet sammen med TINE, Landbruksdirektoratet og Norsk Landbruksrådgiving Nord.  Målet var i utgangspunktet å produsere 7 millioner liter økomelk i nord innen utgangen av 2015. Så langt er man oppe i 1,5 millioner liter, og derfor er det bestemt at prosjektet skal vare ut 2016 og at målet reduseres til 3,5 millioner liter.

- Økomelk-prosjektet har bidratt til å sette økologisk produksjon på dagsorden på en positiv måte i landsdelen. Men fortsatt gjenstår det mye for å nå prosjektets mål for økologisk råstofftilgang, sier Hanne Strand.

- Jeg håper melkeprodusenter lytter godt til hva erfarne økoprodusenter har å fortelle, sier hun.