Slik oppsummerer Ruth Haugland, lokal leder i Seniorsaken, de siste ukers heftige debatt rundt det nye og flotte sykehjemmet på Bergsodden. Det hele startet da hun i kommunestyrets møte 27. november rettet søkelyset mot flere forhold hun mente var sterkt kritikkverdige.

Lav bemanning. Og et låsesystem som medførte at enkelte pasienter følte seg innelåst fra klokka 20.00 til klokka 09.00 neste morgen. Dette var to sentrale punkt i de kritiske spørsmålene Haugland stilte til ordføreren.

Bekymringsmelding

En uke seinere ble dette fulgt opp da Haugland, sammen med tidligere Frp-politiker Espen Ludviksen, sendte en bekymringsmelding til Fylkesmannen.

- Bemanninga på Bergsodden sykehjem er så dårlig at det grenser til omsorgssvikt, mente Haugland og Ludviksen. Det ble videre hevdet at dehydrerte og underernærte pasienter måtte legges inn på sykehuset.

Et par dager seinere tok rådmann Hugo Thode Hansen selvkritikk og innrømmet at den faglige kvaliteten på sykehjemmet ikke var slik den burde være. Ledergruppa på Bergsodden ble styrket.

11. desember kom så fylkeslege Svein Steinert på befaring. Han var godt tilfreds med de tiltak som var gjennomført. Steinert hadde fått forsikringer om at alle pasienter, eventuelt pårørende, selv får bestemme om dørene skal være låst eller ikke.

- Den del av debatten kan legges død, fastslo fylkeslegen.

Lyttet til

- Det som har skjedd, viser at noen ganger nytter det å si ifra. Rådmannen har vært lydhør overfor våre kritiske spørsmål og kommentarer. Tiltak er iverksatt for å bedre situasjonen. Det er jeg glad for, sier Ruth Haugland.

Men det betyr ikke at hun mener alt er såre vel på Bergsodden. Det er et godt stykke igjen før det ”skinner av vår eldreomsorg”, slik kommunale ledere liker å formulere seg i sine festtaler.

- Skal dette bli noe mer enn fine ord, må det sørges for ei tilfredsstillende bemanning. Det må aldri glemmes at på sykehjem bor det mennesker med tanker, følelser og behov for noen å snakke med. Det er vel og bra med varme hender. Men minst like viktig er det med varme hoder.

Med det mener jeg at pasientenes ve og vel må ivaretas av kompetente pleiere, av ansatte som kan språket og som har evne til å sette seg inn i den enkelte beboers historie. Her er det mye å gå på, påpeker Haugland.

Også hun har forståelse for at man på et nytt og moderne sykehjem kan ha tekniske innkjøringsproblemer. Men Seniorsakens leder vil aldri akseptere at det lempes på de pleiefaglige krav.

Klapp på skuldra

Den siste tida har Haugland fått mange klapp på skuldra for sitt sterke engasjement. Men i avisspaltene har det også vært antydninger om at hennes kritiske ordbruk har vært for hard og unyansert.

- Her støtter jeg meg på ei formulering av Alexander Kielland, en av mine favorittforfattere: Når det brenner, nytter det ikke å hviske brann….

For Ruth Haugland er det viktigste å bli tatt på alvor, at kritiske spørsmål og kommentarer ikke feies under teppet, men følges opp med tiltak når dette er mulig.

FAKSIMILE: Bergsodden sykehjem har vært mye omtalt i Harstad Tidende etter åpningen- Foto: Picasa