Bare to av ti nordmenn vet at komfyren er den hyppigste brannårsaken, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Komfyrbranner er største enkeltårsak til dødsbranner i Norge. Jula er intet unntak.

- Det meste du har i panna er brennbart, sier Bjørn Nyrud, som er avdelingsleder for elektriske produkter i Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB).

Skyldes menneskelig forglemmelse

Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen, med antent fett, olje og matvarer i panner og gryter som hovedårsak. De fleste komfyrbranner skyldes menneskelig forglemmelse, ikke tekniske feil ved produktet.

En årsaksrapport fra DSB viser at elektrisk årsak og feil bruk av elektrisk utstyr står for 25 prosent av alle dødsbranner, med tørrkoking som største underkategori med 8,6 prosent. Mørketallene er store, og mange branner har ukjent årsak.

- Typisk for jula er mange smultbranner og brann i ribbefett, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med slike stressperioder, bekrefter Yngve Høvig som er fagsjef på skadeoppgjør i Frende Forsikring.

- Ta deg heller ei brødskive

Ove M. Frantzen, brannsjef ved Harstad brannvesen, forteller at de vanligste årsakene til brann i juletider er levende lys. Komfyrbranner oppstår som oftest i forbindelse med at maten blir gjenglemt på komfyren. Gjerne i sammenheng med alkoholbruk, mener Frantzen.

- Mange kommer hjem fra byen og vil for eksempel steke seg en burger. Det er i slike tilfeller brann kan oppstå. Jeg bruker å si: ta deg heller ei brødskive, du risikerer å skjære deg i fingeren, men risikerer ikke å brenne inne, påpeker Frantzen.

- Bruk hode

Selv om juletiden er den store høysesongen for branner, har det vært rolig de siste årene i Harstad. I tolv år har brannvesenet kjørt Aksjon boligbrann for å øke bevisstheten rundt hvordan branner kan oppstå i hjemmet. Forrige jul var det ikke registrert et eneste tilfelle av brann i Harstad.

- I juletider er det mye festlige lag, og da øker risikoen. Heldigvis har statistikken vært ganske god for Harstad de siste årene, men vi får se hvordan jula blir i år. Det vet vi ikke enda, sier Frantzen, som vil komme med noen enkle råd til Harstads befolkning før juletiden virkelig settes i gang:

- Ikke forlat rommet hvis du har tent levende lys, og ikke la barn leke med dem. Lag heller ikke mat hvis du kommer rett hjem fra fest - kjøp heller en burger på tur hjem. Ellers gjelder det å være tilstede i egen hverdag å bruke hodet, oppfordrer brannsjefen.

brannsjef ove frantzen hos harstad brannvesen. 9.2.9 Foto: Odd Leif Andreassen, Odd Leif Andreassen