Ledigheten i Troms er stabil, og fylket er fortsatt ett av de med lavest ledighet i landet.

Ledigheten holder seg på 2,1 prosent i fylket, noe som er uendret sammenlignet med samme tid i fjor. På landsbasis går ledigheten opp med 4 prosent og ligger nå på 2,6 prosent. Kun Oppland og Sogn og Fjordane har lavere tall enn Troms.

På landsbasis er det 71 008 som er helt ledige. I Troms er det 1 754.

Ledigheten har gått ned særlig innenfor bygg og anlegg og reiseliv og transport. Dette gjelder spesielt for Sør-Troms.

– Tidligere i høst ble det meldt om nedbemanninger i Harstad innenfor flere sektorer. Så langt har dette ikke slått ut på ledighetstallene. Det er mye spennende som skjer i Harstad-regionen med Harstad-pakken og Bjarkøyforbindelsen, og som kan bidra til et godt arbeidsmarked framover. Et godt råd til ungdom som står foran et utdanningsløp er derfor å tenke på en fagutdanning der vi vil få behov for denne type kompetanse, sier fylkesdirektør i NAV Troms, Stein Rudaa i en pressemelding.

Økende blant høyt utdannede

Innen helse, pleie og omsorg har det vært en økning i arbeidsledigheten. Det er også en økning blant arbeidstakere mellom 40-59 år. Spesielt blant menn. Ledigheten blant unge i fylket har derimot gått ned.

42 prosent av de som er ledige har vært det i seks måneder eller mer.

– Langtidsledigheten er økende. Dette har vi sett en tendens til i hele høst. Vi ser også en økning blant de med høyest utdanning. Nå er det viktig at vi tar vare på kompetansen, så den ikke blir rekruttert ut av fylket, sier Rudaa.

22 prosent av de som er ledige har høyere utdanning fra inntil fire år og oppover.

Høyest og lavest ledighet

Lavest ledighet finner vi i Tranøy (0,9 prosent), Gratangen (1,0 prosent), Salangen og Målselv (begge 1,2 prosent). Høyest ledighet finner vi i Torsken (8,3 prosent), Kvænangen (3,5 prosent) og Skjervøy (3,4 prosent.)

Hovedårsaken til arbeidsledigheten i disse kommunene er sesongmessige forhold i fiskeindustrien.