Harstad-leger er i gang med et stort forskningsprosjekt. Dersom prosjektet lykkes kan mellom fem og 20 prosent av befolkningen gå framtiden lysere i møte. Noen i denne store pasientgruppen er ille plaget av sykdommen irritert tarm, forteller lege Peter H. Johnsen.

- Vi har eksempel på at folk er uføretrygdet på grunn av denne sykdommen. Når flere blir så plaget av diare at man må på do åtte ganger daglig, da er det svært ille, sier han.

Godt i gang

Sammen med lege Frank Hilpusch er de nå godt i gang med forskningsprosjektet som skal foregå i Harstad og i kommunene Evenes, Tjeldsund og Skånland (ETS).

- Dette er et harstadprosjekt. Vi har fått med oss fastleger både her og i ETS. Helse Nord og de ansatte der har støttet opp om oss og vi får benytte ressurser derfra, sier Johnsen.

Og de har god bruk for fastlegene. Det er de som skal rekruttere deltakerne i prosjektet.

Irritert tarm er en sykdom som det så langt ikke har vært forsket skikkelig på. Studien som Johnsen og Hilpusch nå er i gang med å gjennomføre i Harstad, blir den største som er gjennomført fram til nå.

- I dag finnes det ikke noen godt dokumentert behandling av disse pasientene. Vi har en begrunnet mistanke om at det er forstyrrelser i bakteriefloraen i tarmen som er årsaken til plagene. Derfor vil vi nå gjøre forsøk med transplantasjon av avføring for å søke å gjenopprette den naturlige bakteriefloraen i tarmen.

Når de har en begrunnet mistanke om at behandlingen vil virke, så er det fordi flere tester bekrefter dette.

- Men dette er et forskningsprosjekt og vi vet ikke ennå. Derfor kan vi ikke love noen at de blir friske etter behandlingen, sier Johnsen.

60 deltakere

I første omgang er det 60 personer som skal delta i prosjektet.

Undersøkelsen foregår ved at man sprøyter inn avføring i tarmen. Noen av forsøkspersonene får frisk avføring mens andre får sin egen.

Den enkelte vet ikke hva de får. På denne måten kan man finne ut av effekten av behandlingen.

- Vi tror at de aller fleste har det som skal til for å produsere en naturlig bakterieflora. Det som har skjedd er at produksjonen av den naturlige floraen på ett eller annet tidspunkt er forstyrret. Når man får frisk avføring i tarmen håper i å vekke den naturlige produksjonen i gang igjen, sier Johnsen.

Johnsen minner også på om at han vil orientere om forskningsprosjekter under et møte til Landsforeningen for fordøyelsessykdommer skal ha i Stangneshallen om kvelden, niende desember.

FAKTA

Forsøksprosjekt om irritabel tarm

* Mellom fem og 20 prosent av befolkningen lider av irritabel tarm.* Sykdommen er lite forsket på, og i dag har man ikke noen godt dokumentert behandling.* Forskingsprosjektet i Harstad er det første prosjektet av noen målestokk.* Interesserte deltakere i prosjektet kan melde seg til sin fastlege.* Undersøkelsen består av sprøyter avføring i tarmen for å gjenopprette den naturlige bakteriefloraen. * Det er legene Frank Hillpush og Peter H. Johnsen som står bak prosjektet.

FØRST: Forskningsstudien som nå skal gjennomføres for å finne ut om Irritabel tarm syndrom kan behandles med å sprøyte avføring i tarmen til pasienten, er den første i verden Her er pionerene (fra venstre): Frank Hilpusch, Sølvi Nordvik Olsen, Peter H. Johnsen og Per Chr Walle. Foto: hans viktor Øye