– Det er første gang kandidater fra Troms blir utnevnt til denne prestisjefulle hederen av Econa, som fyller 75 år i år. Å bli æresmedlem i foreningen for siviløkonomer betyr at man har bidratt på et ekstraordinært vis til foreningen gjennom mange år, melder Gry Ljøterud, kommunikasjonsansvarlig i Econa.

På representantskapsmøtet i foreningen 20. november, ble Turid Solvang (53) fra Harstad og Hanne Kirsti Eilertsen (55) fra Tromsø stemt inn som æresmedlemmer. Begge har lang fartstid i foreningen og har bekledd de fleste verv, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Siviløkonomer i Troms og Finnmark utgjør en aktiv lokalavdeling, med et voksende medlemstall.

– Det er tydelige og frittalende damer som begge slår et hardt slag for likestilling i arbeidslivet. Turid Solvang er administrerende direktør ved Styreinstituttet i Oslo, og følger tett med på kvinneandelen i ledelse og styrer, heter det i en pressemelding fra Econa, som er en interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for siviløkonomer og masterutdannede innen økonomisk-administrative fag.

– Det er et økende antall kvinner i Econa, og i utdanningen nærmer vi oss halvparten. Men dette hjelper ikke stort når de fleste lederposisjoner bekles av menn, slår Turid Solvang fast.

Hun er for kvotering av kvinner i styrer, og mener bedrifter må få opp øynene for samfunnsnytten det er å få flere kvinner i lederposisjoner.

– Det er utrolig viktig at man har et bredere perspektiv når viktige beslutninger skal tas. Ikke alle kvinner vil, men de som vil skal ikke møtes av strukturer og holdninger som hindrer dem, sier Solvang, som er oppgitt over at det ikke har skjedd mer på denne fronten.

Hanne Kirsti Eilertsen, som daglig jobber som senior kundeansvarlig i DNB i Tromsø, er enig.

– Man blir jo mer opptatt av dette etter som tida går og man ser hvordan det fungerer i næringslivet. Da jeg startet på NHH i 1980 var det 17 prosent kvinneandel, noe som var ansett som veldig høyt, sier tromsøværingen.

Begge er enig i at likestillingen må starte på hjemmefronten.

– Vi må jobbe for en holdningsendring på grunnplanet, altså i hjemmet, sier de begge to. Da vil mye være gjort.