Etter en tredagersprosess er saltflakene hentet ut av sjøvannet. Foto: Jonny Karlsen

- Jeg tror dette er noe jeg kan leve av. Dersom alt går etter planen regner jeg med å ha fire-fem ansatte om noen år, sier gründer Duncan Kennedy.

God idé

Han er opprinnelig fra Skottland, flyttet til Norge i 2007, og kom til Harstad i september.

- Jeg har en samboer fra Vesterålen og vi har alltid hatt lyst å flytte til Nord-Norge. Samtidig har jeg etter en karriere i militæret og innenfor salg hatt lyst til å starte min egen bedrift. Og siden jeg er glad i kvalitetsmat, er det å lage et produkt med havsalt fra Nord-Norge perfekt, sier Kennedy, som har planlagt det hele i to år.

- Det startet faktisk med at jeg leste en artikkel om at vanlig bordsalt ofte er tilsatt mye rart. Jeg tenkte at det kanskje var enkelt å lage kvalitetssalt selv.

Som sagt, som gjort. Han er så vidt i gang med prøveproduksjon i leiet lokale på Seljestad.

Tirsdag var han i gang med å hente ut saltet fra vann han har hentet fra Gressholman.

- Jeg har vært over alt i nærområdet og tatt vannprøver. På grunn av renhet må vannet hentes utenfor byen. Der det er hus, er det ofte et kloakksystem. Jeg har i tillegg pratet med Mattilsynet som skal ta testprøver før jeg begynner salget, sier Kennedy.

Faktisk er det bare tre andre produsenter av havsalt i Norge, der to av dem driver på hobbybasis.

Har interessenter

Foreløpig er produksjonsutstyret ganske enkelt. Å hente ut saltet fra havet er i prinsippet ganske enkelt, men en tålmodighetsprøve.

- Målet er å selge produktet til restauranter og vanlige folk som ønsker et mer eksklusivt salt. Heldigvis er trenden at flere og flere ønsker å kjøpe gourmetsalt. Jeg har også mottatt interesse fra flere restauranter både i Norge og spesielt Storbritannia hvor jeg har mange kontakter. Noen av disse har også stjerner i Michelin-guiden. Norden, og da spesielt Nord-Norge, er et godt merkenavn i utlandet. Denne interessen gjør at jeg tror det blir mulig å leve av produktet i framtiden.

Målet er å være i en prøvefase fram til jul.

- Jeg jobber med å få alt til å fungere. Jeg har også designet min egen emballasje. Etter hvert ønsker jeg meg større lokaler, men da må jeg ha mer penger for å investere, fastslår skotten.