I 2013 ble 10.500 personer tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

– Vårt råd er klart, la bilen stå etter festen og dagen derpå, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Undervurderer

Ifølge Trygg Trafikk svarer 12 prosent i tidligere spørreundersøkelser at de har kjørt bil fra en til fem timer etter inntak av alkohol.

– Hvis du ikke er edru, øker risikoen for å havne i en ulykke. Mange undervurderer hvor lang tid det tar å bli kvitt promille. Dermed kjører de i påvirket tilstand uten å være klar over det, sier Johansen.

126.000 turer

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet kjøres 1,8 prosent av alle bilturer i ruset tilstand. I rene tall er det 126.000 bilturer daglig med en ruset sjåfør bak rattet.

Av disse har 21.000 drukket alkohol, mens 28 000 er påvirket av ulovlige stoffer. De resterende 77.000 kjører etter å ha tatt trafikkfarlige legemidler.

– Blir du involvert i en alvorlig ulykke i påvirket tilstand, kan kostnadene bli store. Du kan selv bli alvorlig skadd, du kan skade andre – og måtte leve med det – og du kan bli økonomisk ruinert ved å måtte betale for skader du påfører andre mennesker og kjøretøy, sier Johansen.

– To hovedspor

– Politiet følger to hovedspor for mer effektivt å forebygge og avdekke førere som kjører med rus, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Ett av disse er mer synlig politi på veiene, med et høyt kontrollvolum der alle førere skal blåse en alkotest. I løpet av 2015 har Utrykningspolitiet ambisjoner om å utføre 700.000 alkotester. I tillegg vil UP foreta en målrettet kontrollaktivitet basert på kunnskap om førere som faktisk utgjør en risiko i trafikken. Blant dem er også førere som kjører i ruspåvirket tilstand.

Ved utgangen av oktober i år har 140 mennesker mistet livet i trafikken. På samme tid i 2013 var tallet 156 personer.

ADVARER: Direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen, advarer mot å kjøre i ruspåvirket tilstand. Nå er Trygg Trafikk bekymret foran julebordsesongen som starter i disse dager. (Foto: Trygg Trafikk) Foto: Trygg Trafikk