Tar opp tabu-tema

PÅDRIVER: Siv-Hege Nergård ivrer for at folk flest skal få mer kunnskap om ADHD. – Selv om det virker som at det er et tabu har jeg fått god respons fra folk. Mange synes det er bra at jeg tar dette opp, sier hun. Foto: Privat

ADHD virker å være et tema folk ikke snakker om. Det mener Siv-Hege Nergård, som har tatt initiativ til en samtale om ADHD på Borkenes.

«Samtalen» heter arrangementet på Borkenes barneskole i morgen. Bakgrunnen er at ADHD er et tema folk flest enten unngår å snakke om eller vet lite om.

Magnus Jackson Krogh har ADHD. Han ble landskjent gjennom tv-serien Oljebarna og etter at han skrev boka «ADHD: Min verste fiende og min beste venn». Krogh leser fra boka og inviterer til åpen samtale om ADHD. Han forteller blant annet om det å vokse opp med en tabubelagt diagnose.

God respons

Sist sommer fikk Siv-Hege Nergårds sønn Nickolai (8) diagnosen. Det førte henne ut på nettet der hun søkte etter informasjon om sykdommen.

– Mens jeg lette kom jeg over inspirasjonssida til Magnus, sier hun.

Og da var veien kort fra tanke til konkret plan om et arrangement i Kvæfjord.

– Jeg er en av pådriverne fordi jeg vil øke forståelsen for ADHD. Det er greit at folk flest lurer på hvorfor mennesker med diagnosen reagerer som de gjør på enkeltsituasjoner. De kan bli veldig glade eller veldig lei seg.

– Selv om det virker som at det er et tabu har jeg fått god respons fra folk. Mange synes det er bra at jeg tar dette opp, sier hun.

Krevende

Siv-Hege Nergård forteller at det kan være krevende å ha et barn med ADHD i familien.

– Det krever masse oppfølging. Og det er veldig viktig med struktur og forutsigbarhet i hverdagen. Min og Nickolais hverdag er svært god planlagt, sier hun.

ADHD-barn har evner som de fleste andre. Det betyr ikke at alle er like.

– Har du møtt én person med ADHD, har du ikke møtt alle. Sykdommen er nemlig veldig individuell. Problemet med ADHD-barn er de har vanskelig for å kontrollere impulser. Mens noen medisineres bruker andre ingen medisiner.

– Med god tilrettelegging kan de ha en god hverdag med ADHD og uten medisiner. Det krever bare at de rundt kan følge opp, sier Nergård.

Negativt ladet

ADHD er en medfødt sykdom med et ufortjent dårlig rykte.

– ADHD er et negativt ladet begrep og barn med ADHD blir ofte oppfattet som problembarn - barn med dårlig oppdragelse. Men slik er det ikke. De trenger bare tilrettelegging, sier hun og legger til:

– Det er ikke bare min sønn som sliter med dette på Borkenes. Det er flere og vi foreldre må dra lasset sammen. Jeg håper mange møter opp i morgen og får større forståelse for ADHD, avslutter Siv-Hege Nergård.

Mer å lese på ht.no:
SAMTALEN: Magnus Jackson Krogh har blitt kjent for boka «ADHD: Min verste fiende og min beste venn».

SAMTALEN: Magnus Jackson Krogh har blitt kjent for boka «ADHD: Min verste fiende og min beste venn».

Leses nå:
Nyheter

130 år - 130 historier:

Fikk tilbud om å bli proff

Han startet sin karriere på HIL. Nå er han tilbake.

Influensatoppen nærmer seg – mange vil bli syke i julen

Influensasmitten vil øke inn mot jul, men det store utbruddet kommer trolig en gang etter nyttår, ifølge Folkehelseinstituttet. 

Julehilsen fra torget

Se hvem som sendte julehilsen.

Går hardt ut mot partiet han har støttet i 50 år:

Har meldt seg ut av Venstre: – Selger sjelen sin for noen sølvpenger

Bård Borch Michalsen er en av mange Venstre-politikere som nå melder seg ut av partiet. – Frp og Venstre er to partier som overhodet ikke bør gifte seg, sier han til VOL.

– Noen tror fettet blir borte når det går i vasken

Høytida er også høysesong for fet mat, men du bør tenke deg om før du slår ribbefettet i vasken eller i do.

Mistet bestefar til mystisk influensa

15.000 nordmenn antas å ha omkommet av Spanskesyken. Jens Ingebrigtsens bestefar var en av dem. Nå sier forskeren ved UNN Harstad at det kan skje igjen.

Se video:

Her øver F35 på Evenes for første gang

- Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger.

HIL har styrket klubbledelsen

Ei kvinne og sju menn leder HIL fram mot årsmøtet i februar.

Du avgjør hvem som får idrettsprisen

Fem kandidater kjemper om idrettsprisen. Du bestemmer hvem.

– Åsegarden er perfekt for flerbruk

Lanserer idé om nytt lokalt Idretts-Mekka

– Idretten er utålmodig

Idrettsrådet ber Harstad kommune om å få opp farten.