"Jeg går på en skole hvor mobiler er forbudt, noe jeg er svært takknemlig for. Ikke bare har jeg opplevd at jeg og andre er blitt mer oppmerksomme både overfor hverandre og i timene, vi er også blitt mer aktive i friminuttene."

Dette skriver Ingvild Elise Østby i sitt leserinnlegg som du kan lese i sin helhet under.

Her forteller Ingvild Elise hvordan hun først var negativ til skolens mobilforbud, før hun så hva som egentlig skjedde da forbudet ble innført. Hun mener at det aller meste av mobilbruk er unyttig og bortkastet tid.

- Ved å innføre mobilforbud på alle skoler, hjelper vi også ungdom med avhengigheten som bør bli tatt mer alvorlig enn den blir i dag, sier Østby.

10.-klassingen tror ikke at det er bare på skolene et slikt forbud vil være positivt.

- Det er mange som er klar over at man kaster bort mye tid på mobilen, men jeg vet ikke hvordan man skal få folk til å slutte der det ikke er mulig å forby den.

Østby er aktiv i AUF og i medlem av Harstad Ungdomsråd.

Her er Ingvild Elise Østbys leserinnlegg:

Jeg går på en skole hvor mobiler er forbudt, noe jeg er svært takknemlig for. Ikke bare har jeg opplevd at jeg og andre er blitt mer oppmerksomme både overfor hverandre og i timene, vi er også blitt mer aktive i friminuttene.

I fjor, da jeg gikk i niende klasse, var det ikke særlig mye som skjedde i friminuttene. Elevene foretrakk å sitte inne og ta bilder av hverandre på Snapchat, samtidig som de likte bilder av kjendiser på Instagram, «poket» hverandre på Facebook og spilte Clash of Clans eller Candycrush. For å være ærlig fikk vi ikke særlig mye ut av friminuttene, utenom en pustepause fra skolearbeid. Om man i friminuttene skulle gå noen steder, for eksempel på toalettet, la man heller ikke fra seg mobilen; noe som resulterte i at det var svært sannsynlig at du gikk på noen eller motsatt.

Alle var ikke like ille, verst var nok ungdomsskolejentene. Men de lot også mobilavhengigheten sin gå ut over resten. Om du nærmet deg en gjeng med ungdomsskolejenter (type fjortis), kunne du lett blitt et offer av å komme i bakgrunnen av en av deres daglige «selfies».

Men nå skal jeg bli hakket mer seriøs, vi vet alle at det finnes verre ting enn å bli tatt bilde av. For det er ikke alle som har supersmart telefon med alle disse nye, kule appene. Noen har ikke engang mobil.

Noen mener at friminuttene er kjedeligere uten en mobil å trykke på. Det kan stemme. Men har man ikke godt av å kjede seg innimellom? Ved å innføre mobilforbud på alle skoler, hjelper vi ungdom med avhengigheten som bør bli tatt mer alvorlig enn den blir i dag blir. Vi blir stadig mer usosiale, det gjelder også på fritiden, fordi vi har mistet fantasien. Uten vår elskede mobil kjeder vi oss.

Da jeg først hørte om det nye mobilforbudet på skolen, ble jeg som de fleste elever først litt skeptisk; men nå kunne jeg ikke vært mer takknemlig. For vi ser på hverandre når vi prater og vi er mer konsentrert i timene. Sist, men ikke minst, slipper man alvorlige mobilrelaterte saker. For eksempel saker hvor elever tar bilde av andre i gymgarderoben eller dusjen.

Jeg sier i hvert fall ja takk til mobilfrie skoler!

Leserinnlegget ble først ble trykket av Aftenposten tidligere denne uken.