Heltene holdt tett om krigsbragdene

Jan P. Pettersen fra Narvik er selv krigsskoleutdannet, og avtjente 17 år i aktiv tjeneste. I arbeidet med boka har det vært en fordel at han er vant til både å skrive og lese rapporter. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksøy

Det startet med at Jan P. Pettersen (68) ville finne ut hva hans far hadde gjort under krigen. Men det ble så mye mer.

I dag gir han ut bok om motstandskampen i Hålogaland. Nesten fire år har det tatt fra han begynte, til boka nå foreligger. Mengder med arkivmateriale er gransket og mange timer er lagt ned, både på Norges Hjemmefrontmuseum i Oslo og på Krigsmuseet i Narvik.

Mens det ble utkjempet store slag ute i verden, pågikk det en liten, men viktig kamp i Nord-Norge. Det handlet om å forsyne det norske og britiske etterretningsvesenet med opplysninger om hva tyskerne foretok seg. Dette var en kamp så hemmelig at harstadværingen Arne Ekeland, en av Norges beste etterretningsagenter, i 1946 måtte skrive et brev til den norske overkommandoen og orientere om XU’s virksomhet i Nord-Norge under krigen. Hendelsen er omtalt i Nils Ryengs bok ”Hemmelig krig i nord”, og Jan P. tok kontakt med forfatteren for å fortelle hva han hadde funnet ut.

- Ryeng sa at historien slett ikke var ferdigskrevet, og oppfordret meg til å stå på for å få fram det jeg kunne om etterretningstjenesten i Hålogaland. Det har jeg nå gjort, sier Pettersen som ved å systematisere og sammenlikne rapporter fra agenter, har fått fram hele 240 navn på personer som deltok i XU-organisasjonen i regionen mellom Bodø og Harstad.

- Dette innebærer at organisasjonen var vesentlig større enn historikerne så langt har vært klar over. Vi må huske på at Hålogaland var en svært viktig region. Alt informasjon herfra var vesentlig for våre allierte.

Fire pilarer

- Hvem var disse personene som ofret livet for å gi de allierte informasjon?

- Dette var høyst vanlig folk der organisasjonen var delt i fire deler. Mange leger på sykehuset i Narvik involvert. I NSB var det et 30-talls funksjonærer som gjorde en kjempeinnsats. Harstadværingen Arne Ekeland var sentral i oppbygginga av telegrafforbindelsen, og båtforbindelsen i området ble blant andre kartlagt av en annen harstadværing, Erik Bjerkaas. Den fjerde pilaren var kurer- og forsyningsdelen der min far Håkon var sentral. Hans innsats er også omtalt i harstadforfatter Harald Isachsens bok «De risikerte livet», som kom ut i fjor. Alle disse fire hadde sine egne nettverk, og limet i organisasjonen var alle hjelperne, de som skaffet overnatting, mat, nødvendige dokumenter, ordnet koding av meldinger og alt det praktiske. Mengden med etterretning gjorde at de allierte styrkene hadde god oversikt over tyske styrker i Norge, sier Jan P. Pettersen.

I arbeidet med boka har det slått han hvor undervurdert Nord-Norges krigsinnsats har vært.

- Nord-Norge var det strategisk viktigste området etter hvert som krigen utviklet seg. Etter det tyske angrepet på Sovjet i juni 1941, ble Nord-Norge plutselig et sentrum. Tyskerne ble nødt til å sende deler av mannskap og utstyr med skip langs kysten for å nå fram til Østfronten. Ved hjelp av meldinger fra våkne agenter langs kysten, visste de allierte tidlig om viktige transporter, sier Pettersen som i boka også drar fram to skjebner, der begge setter liv og helse på spill ved å gi krigsviktig informasjon.

- Etterpå var de pålagt å holde munn. Dermed var det ikke mange som visste hva de slet med og hvilke tanker de måtte bære alene. Ikke alle klarte dette like godt, sier forfatter Jan P. Pettersen.

Mer å lese på ht.no:
KUreroppdrag: Arne Ekeland fra Harstad var en av pådriverne ved etableringen av XU-201, og en glimrende organisator. På bildet tar han en pause på ett av flere kuréroppdrag han hadde til Narvik-området. Foto via Krigsminnemuseet i Narvik.

KUreroppdrag: Arne Ekeland fra Harstad var en av pådriverne ved etableringen av XU-201, og en glimrende organisator. På bildet tar han en pause på ett av flere kuréroppdrag han hadde til Narvik-området. Foto via Krigsminnemuseet i Narvik.

X-201: I dag kommer boka.

X-201: I dag kommer boka.

NOtisbok: Sprengningstjeneste var en viktig del av agentenes opplæring. Her er utdrag fra notisboken til kurer Magne Lindgren.

NOtisbok: Sprengningstjeneste var en viktig del av agentenes opplæring. Her er utdrag fra notisboken til kurer Magne Lindgren.

Leses nå:
Nyheter

Ferdig som statssekretær

Kjell Børge Freiberg har fått avskjed i nåde av Kongen i statsråd i dag.

Kanselleringer i fergesambandet Refsnes-Flesnes

Torghatten Nord informerer om kansellering i fergesambandet Refsnes-Flesnes onsdag.

Vil fjerne miljøskadelig gummi fra kunstgressbaner

I Tromsø er det i dag 11 store kunstgressbaner, fem fotballhaller og 54 ballbinger/balløkker med kunstgress. På halvparten av disse brukes det miljøskadelig gummigranulat.

Dramatikk på AIL-kamp:

Spiller flydd til sykehus for observasjon

En AIL-spiller fikk en skade under kampen mellom Andenes IL og Melbo 2 mandag kveld. Spilleren ble fløyet til sykehus for observsjon.

Festivalsommeren:

Slik blir sommerens festivaler

Festivalsommeren er allerede over oss. Her er oversikten over musikkfestivalene i ditt nærområde.

Utsetter avgjørelsen for det gamle Statoilbygget til neste år:

– Er ikke forsøkt diktert

Redd for nattesøvn

Vil de nye kampflyene ta nattesøvnen fra de bor i nærheten av flyplassen?

Nordøsten passet perfekt

Les alt om åpningen av byens splitter nye molo!

Jerven har tatt lam

En sauebonde nord for Grovfjord sier jerven har drept fem lam.

Ny videregående skole her?

Harstad skipsindustri åpner for å legge til rette for ny videregående skole i sentrum av Harstad.

Planlegger nytt boligfelt i Medkila

Rådmannen sier ja til boligfelt i samarbeid med samme selskap som vil selge Statoil-bygget til kommunen.

Fikk ja til etablering i Gangsås næringspark

Bygget blir på 6.000 kvadratmeter. Kommunen vil fravike regional plan for handel og service.

Avlyser festspillkonsert

Må finne erstatter til Nordic Hall-konserten.

UiT-direktøren vil ha viserektor i Harstad

Universitetet presenterte i dag hvordan de vil organiseres. Dette etter en høringsrunde hvor Harstad kommune blant annet støttet kutt av Narvik som fakultetsby.

Positiv til Harstad Idrettsråds forslag om å bygge idrettsanlegg i Harstad:

-Som musikk i mine ører

Deler ut flere millioner kroner til aktivitetsanlegg:

Sjekk hvor mye de lokale anleggene får i tippemidler

Fylkesrådet deler ut spillemiddelmillioner til lokale aktivitetsanlegg.

Henrik Benjamin Igeland funnet død

Den døde personen som ble funnet i sjøen utenfor Senja i forrige uke var savnede Henrik Benjamin Igeland.

Nye farger på paletten - og utstilling i dag

Det er ikke bare asfalten på torvet som har fått en fargerik oppfrisking.

Se hvordan et havbad i Harstad kan bli seende ut

Se bilder og video og les mer om de ulike løsningene Harstad kan velge mellom.

Her vil han bygge havbad i Harstad

På reise i Finland så badesjef Kjetil Christoffersen lyset – eller skal vi heller si havet?

- Folk vil bygge flytende skulpturer og gangveier i havna

Det mangler ikke på ideer, sier havnesjefen.

Her ser du Arctic Arts Summit direkte

Se dag to av den store kulturkonferansen for Arktis. Følge den her på ht.no.

Snart kommer skattepengene

Åtte av ti får oppgjøret i dag.

Barna får pappa til å trampe klampen i bånn

Viktor Sogge ga seg etter ti år med bilcross fordi barna krevde mer av ham. Nå er det de samme barna som får han tilbake på banen.