Heltene holdt tett om krigsbragdene

Jan P. Pettersen fra Narvik er selv krigsskoleutdannet, og avtjente 17 år i aktiv tjeneste. I arbeidet med boka har det vært en fordel at han er vant til både å skrive og lese rapporter. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksøy

Det startet med at Jan P. Pettersen (68) ville finne ut hva hans far hadde gjort under krigen. Men det ble så mye mer.

I dag gir han ut bok om motstandskampen i Hålogaland. Nesten fire år har det tatt fra han begynte, til boka nå foreligger. Mengder med arkivmateriale er gransket og mange timer er lagt ned, både på Norges Hjemmefrontmuseum i Oslo og på Krigsmuseet i Narvik.

Mens det ble utkjempet store slag ute i verden, pågikk det en liten, men viktig kamp i Nord-Norge. Det handlet om å forsyne det norske og britiske etterretningsvesenet med opplysninger om hva tyskerne foretok seg. Dette var en kamp så hemmelig at harstadværingen Arne Ekeland, en av Norges beste etterretningsagenter, i 1946 måtte skrive et brev til den norske overkommandoen og orientere om XU’s virksomhet i Nord-Norge under krigen. Hendelsen er omtalt i Nils Ryengs bok ”Hemmelig krig i nord”, og Jan P. tok kontakt med forfatteren for å fortelle hva han hadde funnet ut.

- Ryeng sa at historien slett ikke var ferdigskrevet, og oppfordret meg til å stå på for å få fram det jeg kunne om etterretningstjenesten i Hålogaland. Det har jeg nå gjort, sier Pettersen som ved å systematisere og sammenlikne rapporter fra agenter, har fått fram hele 240 navn på personer som deltok i XU-organisasjonen i regionen mellom Bodø og Harstad.

- Dette innebærer at organisasjonen var vesentlig større enn historikerne så langt har vært klar over. Vi må huske på at Hålogaland var en svært viktig region. Alt informasjon herfra var vesentlig for våre allierte.

Fire pilarer

- Hvem var disse personene som ofret livet for å gi de allierte informasjon?

- Dette var høyst vanlig folk der organisasjonen var delt i fire deler. Mange leger på sykehuset i Narvik involvert. I NSB var det et 30-talls funksjonærer som gjorde en kjempeinnsats. Harstadværingen Arne Ekeland var sentral i oppbygginga av telegrafforbindelsen, og båtforbindelsen i området ble blant andre kartlagt av en annen harstadværing, Erik Bjerkaas. Den fjerde pilaren var kurer- og forsyningsdelen der min far Håkon var sentral. Hans innsats er også omtalt i harstadforfatter Harald Isachsens bok «De risikerte livet», som kom ut i fjor. Alle disse fire hadde sine egne nettverk, og limet i organisasjonen var alle hjelperne, de som skaffet overnatting, mat, nødvendige dokumenter, ordnet koding av meldinger og alt det praktiske. Mengden med etterretning gjorde at de allierte styrkene hadde god oversikt over tyske styrker i Norge, sier Jan P. Pettersen.

I arbeidet med boka har det slått han hvor undervurdert Nord-Norges krigsinnsats har vært.

- Nord-Norge var det strategisk viktigste området etter hvert som krigen utviklet seg. Etter det tyske angrepet på Sovjet i juni 1941, ble Nord-Norge plutselig et sentrum. Tyskerne ble nødt til å sende deler av mannskap og utstyr med skip langs kysten for å nå fram til Østfronten. Ved hjelp av meldinger fra våkne agenter langs kysten, visste de allierte tidlig om viktige transporter, sier Pettersen som i boka også drar fram to skjebner, der begge setter liv og helse på spill ved å gi krigsviktig informasjon.

- Etterpå var de pålagt å holde munn. Dermed var det ikke mange som visste hva de slet med og hvilke tanker de måtte bære alene. Ikke alle klarte dette like godt, sier forfatter Jan P. Pettersen.

Mer å lese på ht.no:
KUreroppdrag: Arne Ekeland fra Harstad var en av pådriverne ved etableringen av XU-201, og en glimrende organisator. På bildet tar han en pause på ett av flere kuréroppdrag han hadde til Narvik-området. Foto via Krigsminnemuseet i Narvik.

KUreroppdrag: Arne Ekeland fra Harstad var en av pådriverne ved etableringen av XU-201, og en glimrende organisator. På bildet tar han en pause på ett av flere kuréroppdrag han hadde til Narvik-området. Foto via Krigsminnemuseet i Narvik.

X-201: I dag kommer boka.

X-201: I dag kommer boka.

NOtisbok: Sprengningstjeneste var en viktig del av agentenes opplæring. Her er utdrag fra notisboken til kurer Magne Lindgren.

NOtisbok: Sprengningstjeneste var en viktig del av agentenes opplæring. Her er utdrag fra notisboken til kurer Magne Lindgren.

Leses nå:
Nyheter

Kappkjørte i 142 km/t

Lørdagens råkjøring på E10 nådde sitt klimaks like før midnatt.

Gir mer penger til svømmeopplæring

Troms fylke har nå fått en million kroner til svømmeopplæring for barnehagebarn.

Kappkjørte i 142 km/t

Lørdagens råkjøring på E10 nådde sitt klimaks like før midnatt.

Gir mer penger til svømmeopplæring

Troms fylke har nå fått en million kroner til svømmeopplæring for barnehagebarn.

Márkomeannu er i rute:

- Garantert ikke kjedelig

Festivalstaben jobber for fullt for at alt skal være klart til den 17. Márkomeannu-festivalen som åpner torsdag i neste uke.

Robin Lorentzen om hvorfor han har lyktes:

– Jeg er sterk mentalt

Portretteres i Lørdagsrevyen

Lars og Marianne Bremnes portretteres i kveld i Lørdagsrevyen i forbindelse med markeringen av 22. juli.

Kjørte i 132 km/t

En fører mistet førerkortet etter å ha gasset på.

Vant i både tingrett og lagmannsrett:

Tok opp kampen og vant

Da Glenn Johansens bil fikk motorproblemer for to år siden, ble det starten på et langt løp i rettsvesenet.

Fra grunt vann til justisminister

Den tidligere nordnorske mesteren i svømming har vært gjennom et aktivt liv med mange utfordringer, både oppturer og nedturer.

– Jeg kan være løsningen

Medkilas nye signering Crystal Thomas mener hun kan være en viktig brikke i å redde Medkila fra nedrykk.

Stoltenberg om 22. juli: I løpet av noen minutter var kaoset totalt

Jens Stoltenberg håpet i det lengste at eksplosjonen 22. juli ikke skyldtes en bombe. I løpet av noen minutter gikk det opp for ham hva som hadde skjedd.

Integrert på rekordtid:

Lærte språket, ble bankvert

Etter få måneder i praksis, er syriske Yehia Jabi (33) klar for jobb i Sparebank1 Nord-Norge.

Nye norske charterturister på vei til jordskjelvrammede Kos

Situasjonen har roet seg for de fleste norske charterturistene på den greske øya Kos, ifølge reisebyråene. Flere nordmenn kommer til øya fredag.

Tenk deg om før du slår:

De er kritisk truet

Slik tar du best vare på fangsten

Skal du på fisketur i sommer? Her får du gode råd for hvordan du sikrer best mulig kvalitet på fangsten.

Norske turister forteller om dramatiske nattetimer på Kos

Mange norske turister befinner seg på Kos og forteller om dramatiske opplevelser da jordskjelvet rammet natt til fredag.