Troms skiller seg fremdeles ut i forhold til resten av landet med stabile forhold på arbeidsmarkedet.

I Norge er det en økning på 6 prosent, og 2,7 prosent av arbeidsstyrken er helt ledig. Sammenlignet med oktober i fjor, skiller Troms seg ut med en nedgang på 1,8 prosent og ligger fortsatt på stabile 2 prosent ledighet.

– Bygg- og anleggsbransjen går fremdeles godt, og det samme gjelder for yrker innen barne- og ungdomsarbeid. Det er ingen bransjer som skiller seg ut med høy ledighet, sier fylkesdirektør Stein Rudaa i NAV Troms. – Derimot ser vi sesongvariasjoner i fiskeindustrien med noen permitteringer. Dette gir relativt stort utslag på ledigheten i fiskerikommunene.

Til sammen er det 1725 ledige personer i fylket. Av disse er 671 kvinner og 1054 menn. Troms er det fylket som har lavest ledighet i landet blant kvinner med en nedgang på 4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette gir en faktisk ledighet på 1,9 prosent for oktober.

Mobilitet i arbeidsmarkedet

– Dette er gode resultater for Troms. Man skal også være oppmerksom på at med så lav ledighet kan det være en utfordring å få arbeidsmarkedet til å fungere godt. Noen små kommuner har så lav ledighet at de må ut av kommunen for å fylle ledige stillinger. Når etterspørselen etter arbeidskraft er større enn stillingstilgangen, kan det på sikt føre til et samfunnsproblem i de mindre kommunene når det gjelder nyetableringer, sier Rudaa.

– Vi må tenke helhetlig og få mobilitet i markedet for å få samsvar mellom stillingstilgang og etterspørsel, legger han til.

Lavest og høyest

Kommunene med den laveste ledigheten er Tranøy (0,6 prosent), Ibestad, Salangen, Målselv og Lenvik (alle 1,3 prosent).

Høyest ledighet er det i Torsken (6,4 prosent), Skjervøy (3,9 prosent) og Karlsøy (3,7 prosent).