I 2009 la Kristian Holst as ned fiskerimottaket i Harstadhamn, det som er Harstads vogge. Da hadde selskapet overlevd store omveltninger innen fiskeribransjen, og hadde på det meste over 50 ansatte, og eget mottak i Kasfjord. Men dårligere tilgang til råstoff og andre endringer i markedet gjorde det etter hvert umulig å drive lønnsomt med fiskeri nord i Harstad sentrum. Siden har selskapet drevet med andre prosjekter, blant annet eiendomsforvaltning.

Industriperioden over

– Vi har sett på muligheten for å modernisere industrilokalene, men det vil ikke bli lønnsomt, sier Kristian Holst i selskapet. Han har konkludert med at industriepoken i Harstadhamn er definitivt over. Derfor har han sett etter andre muligheter å utnytte den sjønære plasseringen på Holstneset, som sammen med Hamnneset omkranser Harstadhamn. Løsningen han har kommet opp med på Holstneset, speiler planene og byggene på Hamneset.

Tre bygg

– Vi ønsker å bygge tre topp moderne leilighetsbygg med rundt 33 enheter i hvert bygg. Det skal tilfredsstille alle krav, med parkeringsplasser innendørs og lekeplass for barn, sier Holst.

Planen er å sende inn forslag til ny reguleringsplan i løpet av januar. Han håper så at den kan være ferdig behandlet i løpet av året, slik at byggestart kan skje i løpet av sommeren 2016.

Tre faser

Første bygg vil kunne står ferdig i løpet av 2017.

– Byggene kommer til å bli bygd hver for seg i tre faser, sier Holst. Han ser at det skjer mye i Harstad nå, og at disse planene må tilpasses andre prosjekter som er i gang eller planlegges.

Positivt

–Det er en positiv stemning byen, og aktiviteten er høy. Derfor ser vi for oss å fase dette inn gradvis. Men jeg ser for meg at i løpet av 5-6 år står alle byggene her, sier han, og ser ned på området som i dag stort sett brukes til lager etter at fiskemottaket la ned. Planen er å rive lagerbygget som står nærmest sjøen. Kontorbygget som ligger bak med sine 14 forskjellige leietakere skal beholdes.

Oppgradering

På planene er det tegnet inn ide til oppgradering av Harstadhamn. Han ser også for seg en småbåthavn for å beholde den maritime tilknytningen området har.

– Vi har vært i tett og god kontakt med kommuneplanlegger Lars Andre Uttakleiv og kommunen om planene, og vi ser for oss en forskjønning av havneområdet her, sier han.

– I dag ser det ut som en bakgård, men vi ser for oss at fornyelsen av sentrum strekker seg videre mot Harstadhamn med den nye aktiviteten som vil bli på begge nesene, sier Holst.

På dagens reguleringsplan er det tegnet inn vei langs kaifronten, og han regner med at det blir realisert, slik at det blir enkelt å komme til og fra byggene fra sentrum.

Samarbeid

Holst regner med at prosjektet vil komme på rundt 350 millioner kroner. Han er åpen for samarbeid med andre aktører som kan være med på å utvikle området.

– Det er såpass stort prosjekt, så vi må se oss om etter samarbeidspartnere når tiden er moden for det, sier han.

Fortetting

Harstad kommune står nå foran fornyelse av sentrumsområdet, med en plan som skal legge premissene for utviklingen.

– Fortetting er en del av målene med denne planen, og slik sett er dette prosjektet en naturlig følge av planen og aktiviteten i sentrum, sier Holst.

UTVIKLING: Kristian Holst ved Kristian Holst as på Holstneset. Han har innsett at industriepoken på Holstneset er over. Han depper ikke over det. – Jeg har vært med på så mange endringer opp gjennom årene, så jeg vet at man kan ikke stoppe utviklingen. Man må bare henge med, sier han. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola