Befaringen startet i Grottebadet, der mye har blitt bedre, skal vi tro leder i rådet, Elsa Floer.

– Sist jeg var innom var det ingen benker til å sitte på i tunnelen ned til badet. Nå er det satt opp benker, så her er det bra, konstaterer hun.

Fornøyd til tross, Floer mener det kunne vært litt bedre.

– Det skulle vært benker eller stoler med armlener slik at det ville vært lettere for folk som bruker krykker å reise seg opp.

Grottebadet har for øvrig god tilrettelegging for funksjonshemmede i garderobene.

Bom stopp

Men ved oppgangen til Actic treningssenter er det stopp, i hvert fall for rullestolbrukere.

Oddvald Olsen sitter i rullestol og må bare innse at han ikke kan kombinere et besøk i Grottebadet med trening på senteret, ganske enkelt fordi det ikke har heis, men kun trappeadgang.

Og slik er det mange steder der folk flest ferdes, enten det er kafeer eller offentlige kontorer.

– Det er av og til veldig frustrerende å ferdes rundt i byen. Enkelte er flinke med tilrettelegging, men noen tar ikke hensyn. De sier at de kan bære meg dit jeg vil, men de er ikke klar over hvordan det føles å bli båret rundt bare fordi det ikke er tilrettelagt, sier han.

Tilrettelegging

– Vi savner mer tilrettelegging, sier Elsa Floer.

– Mange steder er det minimalistisk møblering, noe som betyr lave benker eller sofaer som er svært vanskelig å komme opp fra for folk som bruker krykker.

Hun nevner politistasjonen, Nav og ligningskontoret som eksempler på steder der ting kunne vært bedre tilrettelagt.

– Vi ser helst at det settes ut stoler med armlener og krykkeholdere. Det vil gjøre hverdagen enklere for mange.

Verdighet

Rådet for funksjonshemmede har ingen problemer med å finne forbedringspotensiale på sin befaring rundt i sentrum. Utenfor en butikk er det ei trapp med ett trinn som hindrer adkomst.

Men det er ikke bare bevegelseshemmede som sliter ved besøk i byen. Også folk med synshemming støter bokstavelig talt på hindringer.

– Mange butikker setter ut reklameskilt midt i gangbanen. Vi svaksynte eller blinde oppdager ikke disse før vi går på dem, sier Kjell Pedersen.

Støter man mange nok ganger på adkomstproblemer ender det gjerne med at man holder seg hjemme.

– Det er et samfunnsproblem at folk blir isolert. Når tilrettelegging mangler gjør det folk funksjonshemmede, sier Floer.

– Det handler om verdighet, sier hun.

Gammelt bygg

Under befaringen kommer styret i rådet til De 4 roser. Der er restauranten i andre etasje tilgjengelig via Amfi-senteret, mens første etasje kun har tilgang via trapper.

– Det er et veldig gammelt bygg fra en tid hvor man ikke tenkte like mye på universell utforming som i dag. Da kan det være utfordrende å tilpasse slike slike bygg, sier eiendomssjef Gunnar Aamot Hansen hos huseier Nordic Management.

Han sier at de har tenkt på hva de kan gjøre med bygget.

– Vi er kjent med at det er vanskelig for rullestolbrukere å komme seg inn på De 4 roser. Det gjelder for alle byggene vi eier. På dette bygget er en stor utfordring at det står høyt over bakken, sier han.