Natt til søndag 26. oktober klokka 0300 slutter sommertiden. Det betyr at klokka skal stilles én time tilbake til 0200 og at det er mørkere kvelder i vente.

Stille klokka fram eller tilbake?

Mange husker ikke om klokka skal stilles  fram eller tilbake ved overgangen sommertid/normaltid. En huskeregel er denne: På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram.

Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. I Norge er normaltiden én time foran UTC (Universal Time Coordinated) (dette skrives ofte som UTC+1), mens sommertiden i Norge ligger to timer foran UTC. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, opplyser Justervesenet i en pressemelding.

Få mer dagslys

Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. En lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980. For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 0200 siste søndag i mars og slutter kl. 0300 siste søndag i oktober.

Du visste vel at?

  • 1 sekund er lik varigheten av 9.192.631.770 perioder av strålingen som tilsvarer hyperfinovergangen i Cs-133.

  • Historisk finnes det eksempler på andre måter for å endre klokketiden i takt med årstidene. I Italia på 1700-tallet tok italiensk tid (IT) utgangspunkt i at det nye døgnet startet en halv time etter solnedgang – uansett årstid.

  • I en atomklokke er klokketakten direkte knyttet til energinivåer i atomer. Vanlige typer atomklokker er cesium-, hydrogen- og rubidiumklokker. De beste cesiumklokkene vil ikke gå mer enn ett sekund feil i løpet av 100 millioner år.

Værsågod.