Silje Lehne Michalsen (30) jobbet som turnuslege ved sykehuset i Harstad inntil i sommer. 7. oktober ble hun fraktet fra Sierra Leone og ankom Oslo for behandling for ebola med hele Norge som vitner. Harstad-kvinnen jobbet for Leger Uten Grenser i byen Bo da hun ble smittet.

I dag ble hun sluppet ut av isolat og erklært frisk for sykdommen som har spredt seg fra Vest-Afrika til flere land i vesten. Sykdommen har høy dødelighet.

Les også: Harstad-legen kritiserer Vesten.

Navnet på Michalsen ble offentliggjort på en pressekonferanse i Oslo klokken 17 der hun selv deltok.

- Lørdag i oktober følte jeg meg uvel. Jeg målte feber og så at jeg hadde feber. Etter å ha isolert meg på rommet tok jeg en malariatest som var negativ. Neste dag tok vi en blodprøve som viste positivt for ebola. Dagen etter ble jeg fløyet til Oslo i en luftett drakt, sier Michalsen på pressekonferansen.

Legen takket i dag for god behandling.

- Jeg føler meg veldig heldig. Jeg er glad jeg ble evakuert så raskt og problemfritt. På Ullevål ble jeg møtt av et team som ga meg god behandling og støtte. I dag er jeg frisk og ikke lenger smittsom.

Michalsen sier at hun vil tilbake til Afrika. Hun kritiserte Vesten for å ikke reagere raskt nok på spredningen av sykdommen.

- Å ha ebola i Vest-Afrika er mer enn å ha symptomer. Der betyr det å miste søstre, fedre og naboer. Da er man kanskje seks år og innlagt uten noen kjente rundt seg, at familien blir stigmatisert. Det betår å være isolert i varme, overfylte telt med døde kropper i nabosengen. Da er du allerede heldig hvis du har fått behandlingsplass.

Michalsen sier at hun i tre måneder så ebola spre seg i Sierra Leone før hun selv ble syk. Sykdommen ble konstatert i landet bare noen dager før hun dro dit for å jobbe 2. juni. Der skulle hun egentlig jobbe med Lassafeber, men snart var ebola hovedoppgaven.

Silje Lehne Michalsen sier at hun nå ikke ønsker mer oppmerksomhet omkring sin person.

- Takk til media for å følge mitt ønske om å være anonym. Jeg ønsker ikke mer oppmerksomhet etter denne dagen og håper det blir respektert. Jeg vil utfordre dere til å vende blikket sørover. Bruke spalteplass på de virkelige historiene i Vest-Afrika og ikke her på Ullevål.

- Mitt første oppdrag ble ikke som jeg hadde tenkt. Håper å dra i felt så raskt som mulig igjen.

Vi oppdaterer nyheten.