Selv om Forsvaret har økt oppmerksomheten for mestring av kulden ble det i 2013 registrert 143 soldater med frostskader.

Nå håper Norheim at bruk av infrarøde varmekameraer kan indentifisere soldater med særskilt risiko for frostskader. Han er nå i gang med et treårig forskningsprosjekt i samarbeid med Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Det som fenger meg i denne forskningen er at vi i framtiden kan minske antall soldathender med frostskader. Vi kan allerede se at noen har bedre blodsirkulasjon i hendene og dermed har en bedre evne til å varme opp hendene igjen, sier Norheim.

De fleste i Harstad kjenner Norheim som lege ved Vitalisklinikken. Mindre kjent er det at Norheim også er avdelingslege i Forsvarets sanitet. Det er gjennom denne jobben Norheim er leder for forskningsprosjektet. Med seg i forskningsteamet har han forsvarslegene Einar Kristian Borud, Terje Sagen og Dag Hjelle, samt UNN-legene James Mercer og Louis de Weerd.

- Jeg har drevet med forskning i 20 år og da spesielt gjennom effekten av hvordan akkupunktur påvirker blodsirkulasjonen. Det slo meg at dette kunne kobles mot frostskader og jeg kontaktet UNN. Da ble selve ideen til forskningsprosjektet vekt til livet. Forsvaret er veldig interessert i prosjektet og det er jeg veldig glad for, sier Norheim.

Utstyr er kjøpt inn, blant annet et infrarødt varmekamera til 300.000 kroner. Noe av utstyret er laget lokalt i rene Petter Smart-stilen. Forskningen startet for alvor i mars da 120 soldater fra Panserbataljonen på Setermoen ble testet før vinterøvelsen Cold Response.

- Bildene som ble tatt viser at rundt 20 prosent av disse soldatene har stor risiko for frostskader. Framover skal flere soldater testes i forbindelse med forskningen. Resultatet av forskningen betyr at vi i framtiden på en bedre måte kan vi forutse hvem som får problemer. Forsvaret ønsker på sikt å gjøre denne testingen i større skala og da kan vi unngå at noen får livsvarige skader på grunn av frost, sier Norheim.

Les hele saken i papirutgaven av Harstad Tidende

Før øvelsen Cold Response i mars ble flere soldater fra Panserbataljonen testet. Foto: Arne Johan Norheim