Over 100 mennesker er i ferd med å miste jobben i Harstad etter at store bedrifter som Aibel, Hålogaland Kraft, Forsvarsbygg, Medisinaldepotet og Harstad Tidende de siste ukene har gjort det klart at de skal redusere arbeidsstokken.

NAV i Harstad sier at framtidsutsiktene er gode for å skaffe seg ny jobb.

- Rundt 60 prosent finner seg ny jobb allerede i løpet av tre måneder, sier avdelingsleder Else Marie Stenhaug i NAV Harstad.

I dag er det 34 stillingsannonser i Harstad i NAVs system, og utvider vi med kommunene rundt er tallet 48. Ut over høsten tror NAV at tallet vil stige litt.

- Vi ligger vanligvis på like under 50 ledige stillinger i snitt på denne tiden av året. Tallet i dag er altså litt under det vi forventer, men det kan fort øke, sier rådgiver Bjarne Glad.

Den gode nyheten

- Norge og Harstad har det beste arbeidsmarkedet i verden. I Harstad er ledigheten nå på 2,6 prosent, noe som vi regner som veldig bra, sier Stenhaug.

Selv med usedvanlig mange nedskjæringer på trappene, mener NAV i Harstad at framtiden ser lys ut for byen. De nevner Statoils utbygging og Harstadpakken samt Bjarkøyforbindelsene, som vil gi mye jobb til flere yrkesgrupper.

- Har man for eksempel CE-sertifikat og kan kjøre lastebil med henger stiller man sterkt. Det er mangel på de med denne typen utdanning, sier Glad.

Fagarbeidere som maskinførere og rørleggere har få problemer med å få jobb. Det gjelder også helsearbeidere. Fagarbeidere innen bygg- og anleggssektoren som elektrikere, tømrere, maskinførere og rørleggere har få problemer med å få jobb. Det samme gjelder for helsearbeidere og barne- og ungdomsarbeidere.

Må ha fagbrev

I august var det for eksempel 113 ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg i Troms. Mange av disse stillingene er i Harstad og omegn. Men for å få disse jobbene er det én viktig ting som NAV sier du må gjøre.

- Man trenger fagutdanning. Vi kan ikke understreke dette nok. Bli i skolen til du har tatt fagbrev og sjansene for å få jobb er veldig gode, sier Glad.

For mens det var 113 ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg i august, var det også 41 arbeidssøkende i Harstad-regionen som ønsker seg til denne yrkesgruppen.

- Dette forklares enkelt med at disse ikke er faglærte. Vi ser at tendensen er en etterspørsel etter faglærte som er vel så stor for yrkene som krever høgskole- og universitetsutdanning. Man må ikke gå på Heggen for å få jobb, sier Glad.

Mindre for de med høyere utdanning

Og mens trenden for faglærte er god, ser det mindre lyst ut for de med høyere utdanning.

- Man kan si at Harstad har dårligere rotasjon på stillingene blant de med høyere utdanning. Der blir man gjerne lengre i arbeid også, sier Stenhaug.

For å komme seg videre i arbeidslivet etter en sluttpakke eller oppsigelse vil det for mange være nødvendig å se seg om etter en annen by å leve i. Det å bli gående arbeidsledig lenge anbefales ikke.

- De som går veldig lenge arbeidsledige gjør det i hovedsak av medisinske årsaker. Og hvis de ikke er syke før de ble uten jobb, ser vi at mange blir det hvis de går arbeidsledig lenge.

Her er NAVs oversikt over ledige stillinger i Harstad og omegn

Ledige stillinger i regionen

  • Harstad 34

  • Evenes 1

  • Kvæfjord 1

  • Lødingen 1

  • Skånland 4

  • Tjeldsund 3

  • Gratangen 0

  • Ibestad 0