I 1964 ble Inko startet opp, en bedrift som i dag har hele 300 ansatte når man tar med alle på tiltak. Det skal feires så det merkes lørdag med en lang rekke arrangement i samspill med Historiske Trondenes.

- Vi startet samme år som festspillene ble etablert. Markeringen startet derfor i samspill med festivalen hvor vi fikset opp falleferdige sykler og ga dem til byen som bysykler tidligere i sommer, sier festkoordinator Tore Vang.

Storfesten starter med at rundt 600 mennesker blir med på familiedag på Trondenes fra klokken 11 til 17. Der blir det, som for alle andre besøkende på Historiske Trondenes, marked, leker, salg av håndverk og omvisning på Adolfkanonen med mer.

Attføringsbedriften Inko AS består i hovedtrekk av Vekst Harstad, Trastad produkter, Inko Midt-Troms på Finnsnes, Inko Stangnes og lokalitetene i sentrum av Harstad.

Alle som er invitert til festen får ta med seg fire ledsagere, og derfor blir det folksomt når Inko inntar Trondenes.

- Vi er inkluderende på alle måter, og det vil vi også vise med feiringen av oss selv, sier Vang. Han sier at yngste deltaker ser ut til å være 3 år gammel, mens eldste er rundt 80. Han sier at det er naturlig å gjøre markeringen under Historiske Trondenes som startet fredag.

- Harstad har mye kultur og historie, og det er fint å sette vår egen historie i en slik sammenheng.

Arrangementet avsluttes med samling på Trondenes Historiske Senter hvor det blant annet blir tapas, taler fra ordførere, styremedlemmer og andre - samt konserter.

- Det er naturlig at ordfører Marianne Bremnes er med. Kommunen eier 38 prosent av selskapet. Også Ivar Østberg, som har vært med på det meste rundt Inko skal fortelle om dette. Styreleder Kari-Anne Opsahl skal snakke om framtiden.

- Vi har hatt 50 gode år og skal også feire at vi skal ha 50 nye, sier Vang.