- Ofoten og Sør-Troms har alt å tjene på å se mot landsdelens sterkeste fagmiljøer når fremtidig struktur skal legges. Det betyr at Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik og Norges Arktiske Universitet - Universitetet i Tromsø bør bli en enhet.

Det skriver leder Erling Bratsberg på vegne av Sør-Troms regionråd.

Gevinstene ved dette vil, ifølge regionrådet, være:

● Tilgang på 5-årig lærerutdanning lokalt i Narvik og Harstad.● Etablering av gjennomgående studieløp til master- og phd-nivå i sykepleiefaget.● Etablering av Nord-Norges teknologiske høyskole med studiesteder Tromsø og Narvik, og økte muligheter for å kjøre desentraliserte forkurs og kull i Harstad.

Strukturmelding i 2015

Brevet er underskrevet av ordførerne i Lavangen (Bratsberg), Harstad Ibestad, Kvæfjord, Salangen, Gratangen og Skånland.

Bakgrunnen for brevet er at Kunnskapsdepartementet (KD) i mai sendte ut brev til alle institusjoner i Universitets- og høyskolesektoren (UH) der de ba om innspill til arbeidet med fremtidig struktur for høyere utdanning. Innspillene skal danne grunnlaget for en stortingsmelding om struktur (strukturmeldingen) som skal legges frem våren 2015.

Det første formelle steget på vei mot denne er regionmøtet i Bodø den 5. september der institusjonene er bedt om å komme med sine forslag til strukturendringer i Nord-Norge.

Sterk innen realfag

Regionrådet anfører at Høgskolen i Narvik og UiT i dag utgjør Nord-Norges totale fagmiljø innen realfag og teknologi. Det ligger dermed et stort faglig potensial i at disse miljøene slås sammen.

- En slik sammenslåing vil danne grunnlaget for etableringen av Nord-Norges teknologiske høyskole som en integrert del av UiT, med flere studiesteder.

- Dette vil bli et slagkraftig fagmiljø som er rustet for forsknings- og innovasjonsgjennomslag både nasjonalt og internasjonalt. Videre vil det gi grunnlag for en mer rasjonell og relevant utdanningsprogramportefølje som igjen vil styrke landsdelens evne til å møte behovet for ny kunnskap og høykompetent arbeidskraft til samfunns- og næringsliv i nord.

- Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har sitt hovedsete i Tromsø, men driver også sykehusene i Narvik og Harstad. UNN har signalisert at det fra deres side er et sterkt ønske at utdanningsinstitusjonene i det samme området fusjonerer. Dette vil gi mer rasjonell drift gjennom felles studieprogram og bruk av kompetanse på tvers av organisasjonene. Videre innebærer det etablering av gjennomgående studieløp til master- og phd-nivå i sykepleiefaget.

Vertsbyer for lærerutdanning

- Likeledes trekkes det fra UiTs side veksler på innføring av 5-årlig lærerutdanning. Per i dag er UiT alene i landsdelen om å være i besittelse av den faglige kompetansen som kreves for en slik omlegging av lærerutdanningen. I tillegg har UiT allerede erfaring med å drive denne utdanningen ved flere campus – slik de har gjort etter fusjonen med Høgskolen i Finnmark. Regjeringens ambisjon om en 5-årig lærerutdanning fordrer at man har utdanningsinstitusjoner som kan leverer dette – ved å koble seg på UiT posisjonerer Narvik og Harstad seg til å bli vertsbyer for denne type lærerutdanning.

- Strukturen i Nord-Norge må bygge på faglige synergier som kan oppnås gjennom sammenslåinger av institusjoner. Det er vanskelig å se for seg at overføringene til sektoren vil øke nevneverdig i overskuelig fremtid. Nøkkelen til styrket faglig kvalitet og robusthet i norsk høyere utdanning og forskning ligger i strukturreformen. For å sikre landsdelens konkurransekraft i denne arenaen er det helt essensielt at overlappende og kompletterende miljøer samles og integreres på et vis som styrker det Nordnorske utdanningslandskapet og som over tid gir større strategisk handlingsrom for institusjonene.

Tettest befolket

- En tilleggsdimensjon er at Harstad og Narvik er de to største byene i Hålogalandsregionen - landsdelens tettest befolkede region med tett på 120.000 innbyggere. Regionen sogner naturlig til Tromsø. Blant annet kan nevnes at reiseavstanden til Tromsø er kortest og begge byene har sykehus som hører inn under UNN, meldes det fra regionrådet.