Lærerstreiken har nå vart i ni skoledager. På Hagebyen ungdomsskole sitter fortsatt rektoren alene sammen med sekretær og avdelingsleder. Alle lærerne, bortsett fra tre, er tatt ut i streik.

– Det begynner å bli kritisk hvis streiken varer ut neste uke. Jeg tenker spesielt på 10. klassingene, som skal avslutte skoleløpet med nasjonal eksamen til våren, sier Johansen.

Stressfaktor

Han håper inderlig at partene kommer sammen, blir enige og at konflikten avblåses snarest.

Hvis streiken avsluttes i løpet av neste uke, skal det gå seg til, mener rektoren. Blir streiken langvarig, vil det bli krevende å gi avgangsskoleelevene full undervisningspakke. Det kan bli en stressfaktor.

– Elever som mangler flere ukers undervisning, skal gjennomføre de samme eksamene som elever ved skoler som ikke er i streik. Jeg tror det er viktig at juristene i Utdanningsdirektoratet går inn og ser på hva som da må gjøres, sier Johansen.

Aktivitetsdager

Når konflikten en gang tar slutt, må skolen gjøre ei vurdering om hvordan den manglende undervisningen skal fordeles på de ulike fagene.

– Elevene skal ha ti aktivitetsdager i løpet av året, og det kan bli aktuelt å kutte noen av dem. Men vi kan ikke kutte alle for da risikerer vi at læringsmiljøet i klassen forringes. Aktivitetstilbudet er viktig for samholdet og miljøet i klassen. Elevene må få mulighet til å bli kjent med hverandre og med lærerne, sier Johansen.

Foreldre han har snakket med uttrykker fortvilelse over at ungdommene går glipp av verdifull undervisning. I neste uke skal Johansen ha et møte med klassekontaktene for å drøfte om foreldrene kan arrangere sammenkomster for de ulike klassene slik at elevene kan bli kjent før de starter opp for fullt.