Luseplagen har dukket opp i mer eller mindre grad hvert eneste år. Den sist tida har den blusset opp for alvor over hele landet. Også i Harstad. Dette til tross for mer kunnskap og informasjon til foreldre og skolen. Årsakene kan være flere, skal vi tro fungerende sjefhelsesøster Lise Voktor ved helsestasjonen i Harstad.

Motstandsdyktig lus

- Vi vet ikke sikkert hva som er årsakene til at vi fortsatt har mye hodelus, men en viktig faktor er at lusa er blitt mer motstandsdyktig. Vi er blitt et reisende folk, og en teori er at vi smitter hverandre over landegrensene når vi reiser rundt i verden, sier hun. Ikke et øyeblikk i tvil om at problemet må tas på alvor en gang for alle.

- Vi er fortvilte. Per i dag har vi lusforekomst ved tre av barneskolene, og i løpet av dette året har alle barneskolene i kommunen hatt besøk av hodelus. Så stort er problemet i dag. Vi ber innstendig om at alle foreldre sjekker hår og hodebunn på sine barn jevnlig. Det er hva som skal til for å komme den til livs, sier hun. Og forklarer videre at alle må delta i lusejakta.

Forebygging

- Bruk kammen fra hodebunnen og helt ut i hårtuppene, helst i vått hår. Med et hvitt klede rundt halsen ser man lusa hvis den finnes. Man skal ikke starte medikamentell behandling før man vet at lusa finnes, og da er det kun den som er rammet som skal behandles, påpeker hun.

I disse dager kommer en ny brosjyre fra Folkehelseinstituttet som på flere språk informerer om forebygging og behandling. Denne skal ut til alle barnehager og skoler i kommunen. Følger man veiledningen, er det store sjanser for å bli kvitt de blodtørstige krypene, ifølge Voktor.

- Veiledningen finnes også på kommunens hjemmesider. I løpet av høsten vil vi fra helsestasjonen dukke opp i skoler og barnehager for å informere, og foresatte må gjerne ta kontakt direkte med oss hvis de lurer på noe. Ingenting er bedre enn at vi får åpenhet om luseplagen, sier hun.