Formannskapets vedtak om å utsette ekspropriering av eiendommer langs St. Olavs gate ble godt mottatt av grunneierne.

Nå er de berørte grunneierne godt fornøyd med at politikerne valgte å utsette saken, samt å be rådmannen gå i dialog med de berørte grunneierne.

– Dette var rett og slett det eneste riktige man kunne gjøre, Nå håper jeg administrasjonen tar seg tid til å gå i dialog med grunneierne for å diskutere detaljer om hva som berører den enkelte beboer.

Harstad Tidende omtalte tidligere denne uka saken om en rekke av de berørte grunneierne i St.Olavs gate som mener mangelen på dialog med Harstad kommune er årsaken til at det har oppstått frustrasjon.

De mener kommunen nå tyr til ekspropriasjon uten å ha prøvd å komme til en minnelig ordning med berørte parter. Grunneierne Asbjørn og Jens Arthur Leirbakk uttrykker sammen med nabo Jan H. Myklevoll stor frustrasjon over manglende vilje til dialog fra kommunens side.

Konsekvenser

– Vi er absolutt ikke imot at St. Olavs gate får en helt nødvendig oppgradering. Det vi er kritiske til er usikkerheten rundt i hvor stor grad våre eiendommer egentlig blir berørt. For vår del har det hele tiden blitt hevdet at vi må avstå grunn i en bredde på 1,5 meter. Nå viser det seg at dette i stedet blir tre meter, noe som får betydelige større konsekvenser for oss. Når vi gjentatte ganger har spurt om hva som er det korrekte får vi ikke svar, heller ikke på om hvorvidt vi får erstattet gjerde, inngangsparti og flaggstang. Først etter at saken stod omtalt i Harstad Tidende har det vært kontakt mellom oss, uten at det ble diskutert detaljerte løsninger, sa Jens Arthur og Asbjørn Leirbakk i Harstad Tidende torsdag.

– På meg virker det som de danser og går på brennende kull, og heller snakker til oss enn med oss, sa Asbjørn Leirbakk.

Fornuftig

Myklevoll tok tidlig kontakt med Harstad kommune etter at han først mottok brev om opprusting av gaten.

– Først og fremst hadde jeg problemer med å tolke skisser og tegninger, og hvilke konsekvenser dette ville få for meg. Jeg valgte også ikke å underskrive erklæringen om å avgi grunn, da jeg mente denne bar preg av at man først skulle skrive under, for deretter å gå i dialog med kommunen. Det kunne jeg ikke akseptere, og ser i dag at dette var fornuftig. Jeg kan trygt si at mangelen på dialog, til tross for gjentatte forsøk har vært et stort problem i denne saken, sa Myklevoll.

- Ryddig prosess

- Vi mener å ha gjennomført en grundig og ryddig prosess. Men når vi ikke lyktes i å inngå frivillige avtaler med samtlige grunneiere, må vi gå rettens vei.

Det sa kommunens driftssjef Svein-Arne Johansen og prosjektleder Øyvind Markussen torsdag.

Saken gjelder bygginga av nytt fortau langs 1,7 kilometer av St. Olavs gate, fra Heggen videregående skole til Harstadbotn. Prosjektet inngår i Veipakke Harstad og har en total kostnadsramme på 19 millioner kroner. Daglig går og sykler hundrevis av elever langs den aktuelle strekninga. Å bedre trafikksikkerheta for disse har i mange år vært en høyt prioritert oppgave for lokalpolitikerne. Så viktig at kommunestyret sa ja til å forskuttere utgiftene, lenge før Veipakke Harstad var endelig vedtatt i Stortinget.