Ola Bruun døde torsdag 21. august, 76 år gammel. Kulturbyen Harstad har med dette mistet en markant profil som gjennom flere tiår år har lagt ned en uvurderlig innsats for å befeste Harstad som et kulturelt kraftsenter. Lokalt, men også på nasjonalt nivå.

Musikk- og dramalinjen på Heggen er ett av de mange fotavtrykk Ola Bruun har satt etter seg. Takket være lektorens brennende engasjement og drivkraft, lyktes man i å etablere et utdanningstilbud som la til rette for at ungdommen kunne få en viktig start på framtidige karrierer innenfor musikk og drama.

Lagt merke til

I perioden 1986 til 1988 ledet Ola Bruun utredningsarbeidet som resulterte i at Harstad kulturhus kunne åpne dørene i 1992.

Bruun var styreleder i Festspillene i Nord-Norge fra 1979 til 1982, og i 1991 ble han tilsatt som direktør. I løpet av sine fem år i direktørstolen, bidro han til at festivalen befestet sin posisjon som en ledende institusjon i norsk kulturliv.

Hans utrettelige innsats ble behørig lagt merke til både lokalt og nasjonalt, og mange ville ta del i hans kunnskap. Dette førte han inn i flere sentrale posisjoner, blant annet som leder for Statens musikkråd.

Mange talent

Ola Bruun hadde talent for så mye, og de som fulgte fotballen i -50-årene, husker han som en meget habil og kreativ midtbanespiller på høyeste nordnorsk nivå. Blant annet ble han nordnorsk mester med HIL i 1958.

Interessen og gløden for idrett og fysisk aktivitet hadde han med seg gjennom hele livet. Ola var ofte å møte i marka både sommer og vinter, og da han for noen år siden ble rammet av parkinson, ble treningen viktig i hans kamp for å holde sykdommen i sjakk. Som den ildsjelen han var, ble han også ganske raskt en viktig ressurs som leder i Harstad og Omland Parkinsonforening.

I 2010 ble Ola Bruun hedret med den høythengende utmerkelsen Harstad bys fortjenstmedalje. I begrunnelsen trekkes også forfatteren og lokalhistorikeren Ola Bruun fram. Gjennom flere bokverk om personer og institusjoner i Harstad, har han sikret ettertiden en rik og uvurderlig kulturarv – en kulturskatt. Blant hans utgitte bøker kan nevnes: «Alfred Evensen – en pioner i nordnorsk musikkliv» (1983), «Lufta i Harstad – Harstadfolk ser tilbake» (2001), Bylandskap Harstad 100 år (2004) og «En pil mot himmelen – Harstad kirke 50 år» (2008).

Ett av de siste avtrykk Ola Bruun satte etter seg, er «Stien langs sjøen». Helt fram til han ble innhentet av sykdom, var han en pådriver for å få realisert et prosjekt som er en gave til hele byens befolkning. Uten Olas drivkraft hadde stien neppe vært det den er i dag – en sti som på mer enn én måte framstår som en perle for Byen ved Vågsfjorden.

Et varmt menneske

I godt voksen alder ble Ola Bruun ansatt som journalist i Harstad Tidende i 2000. Også i denne rollen markerte han seg min sin kunnskap, sitt engasjement og ikke minst sin nøyaktighet og etterrettelighet. Han bidro til å sette kulturen på dagsorden i enda større grad. Han var opptatt av å synliggjøre mangfold, og han var opptatt av at alle skulle ha en arena, uansett hvilket nivå de befant seg på. Også etter at han gikk av med alderspensjon, fortsatte han sitt journalistiske virke som frilanser helt fram til 2012.

Vi som hadde gleden av å jobbe sammen med Ola, vil huske han som en god kollega og et varmt menneske som hadde stor omsorg for alle rundt seg.

Vi har alle mye å takke Ola Bruun for. Vi lyser fred over hans minne.

Sjefredaktør i Harstad Tidende, Kjell Rune Henriksen