Samtidig utvides også adgangen til å flytte opp til 20 prosent av kvoten for norsk vårgytende sild, såkalt NVG-sild, over til neste år.

Russland er som kjent et av Norges største markeder for laks og sild.

- Russland har de siste årene vært Norges viktigste eksportmarked for sjømat.  Med disse tiltakene gir vi næringen tid til å skaffe seg nye kunder, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Regjeringen gir dessuten tillatelse for å øke biomasse for laks med 6 prosent og for ørret med 20 prosent på hvert konsesjonsnivå. Denne tilltalsen er derimot kun midlertidig frem til 31. mars.

Kravene til miljø, fiskehelse og fiskevelferd for oppdrettsnæringen ligger fast. Oppdretter må holde seg til reglene for tetthet og antall fisk i hver merd og grensene for lus må overholdes, heter det i pressemeldingen fra nærings- og fiskeridepartementet.

Mattilsynet er bedt om å sikre en rask oppfølging av lusetellingene og iverksette tiltak når det er nødvendig, for eksempel pålegg om behandling eller forsert utslakting.

- Det er avgjørende at vi ikke går på akkord med gjeldende miljøregelverk. Det vil kunne slå tilbake på næringen, sier fiskeriministeren.

Nærings- og fiskeridepartementet har siden importstansen ble innført 7. august hatt tett kontakt med næringsorganisasjonene for å drøfte tiltak som kan avhjelpe situasjonen. Tiltakene som nå iverksettes er kommet til etter tett dialog med sjømatnæringen.

- Næringen har kommet med konstruktive forslag som har gjort det mulig for regjeringen å handle raskt, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.