Rektor Magne Johansen ved Hagebyen ungdomsskole tar fatt på sitt tredje år som rektor ved skolen. Han skulle i går normalt ha gledet seg voldsomt til å ta i mot "sine" 240 flotte ungdommer.

En egen velkomsttale til de ferske ungdomsskoleelevene i 8. klasse ville han også hatt klar. Men festen måtte avlyses. I alle fall utsettes. Ingen elever. Ingen undervisning. Slik blir det inntil videre.

Dette fordi samtlige av Utdanningsforbundets medlemmer på Hagebyen skole er tatt ut i streik. Ingen summing i korridorene eller høyrøstet elevprat i skolegården.

Rektoren måtte nøye seg med litt småpludring med streikevaktene utafor skolens inngangsdør. Hyggelig nok, men langt fra den "sesongåpninga" Johansen hadde sett fram til.

Gjensynsglede

- Jeg har virkelig savnet det første møtet etter sommerferien, først med lærerne og så med elevene.

Ifølge rektoren gjentar historien seg hvert eneste år: Etter to måneders fri er disse dagene i august preget av stor gjensynsglede, spenning og forventninger. Og kanskje litt usikkerhet. I år er alt dette satt på vent på vår skole. Forhåpentligvis går det ikke lenge før alt er i normalt gjenge igjen, sier Johansen.

I sine 21 år i skolen, hvorav 13 som rektor, har han aldri tidligere opplevd at det nye året har startet med et alvorlig arbeidskonflikt. Tidligere streiker blant lærere har vært på vårparten og ofte vært avblåst etter relativt kort tid.

Store endringer

- Det er veldig spesielt at vi havner på etterskudd, slik tilfellet nå er. Men uansett hvor lenge streiken varer, så tror jeg høstens første skoledag blir omtrent som den alltid har vært. Vi møter igjen elever som i løpet av sommeren har vokst om kapp med gresset.

Dette er år i et ungt menneskes liv som preges av store endringer, både fysisk og mentalt. Sosiale relasjoner elever imellom kan ha endret seg kraftig i løpet av ferien. Dette er noe av det vi som jobber i skolen bør ha et våkent øye med.

I tillegg er det viktig at vi gjør så godt vi kan for at de nye elevene, de som begynner i 8. klasse, føler seg velkommen og finner seg til rette. Et par dager kan de kanskje preges av litt usikkerhet. Både i forhold til nye lærere, en ny skole og ikke minst til ukjente elever som er et eller to år eldre.

I de første friminuttene gjør elevene i 9. og 10. klasse mer vesen av seg. De er ofte mer selvsikre. De høres og ses bedre enn de fleste som "bare" er 13 år. Men som regel går det seg til i løpet av kort tid, sier Johansen.

Les hele saken i dagens papirutgave av Harstad Tidende.