Søndag kveld like etter klokken 20.30 tok Leif Jarle Stamnes (79) og Einar Halvorsen (63) av fra Svolvær lufthavn Helle. De var på vei hjem til Tromsø og Tromsø flyklubb, der de begge var medlemmer. Men kort tid etter avgang skjedde det noe fatalt, og på 500 fot mistet flyet plutselig høyde.

Det styrtet med stor fart mot havet, og traff vannflaten med stor kraft.

– Etter det kraftige sammenstøtet ble de to slengt ut av flyet. De ble funnet flytende i vannet etter kort tid, sier politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira i Svolvær til iTromsø.

TRIVDES BAK SPAKENE: Dette bildet av Leif Jarle Stamnes (79) ble tatt da iTromsø var med ham på reportasjetur sent i fjor sommer. Foto: Ronald Johansen

Videre forteller han at Stamnes og Halvorsen hadde på seg en redningsvest som man manuelt må utløse for at den skal blåse seg opp.

– Redningsvestene var ikke løst ut, så det sier vel noe om at dette har gått fort. Hvorfor de ble funnet flytende, beror på klær og andre ting de hadde på seg, sier Finstad-Steira.

Flykompis om Leif: - Han var en fantastisk venn og pilot

Vil bli obdusert denne uka

De to omkomne er sendt til UNN for obduksjon, og politiet avventer en foreløpig rapport denne uka.

– Vi avventer svar fra obduksjon for å se om det kan gi noen svar på hvorfor flyet krasjet. Det kan for eksempel ha vært et illebefinnende eller lignende, men samtidig er det ikke sikkert at vi får et slikt svar siden dette kun er en foreløpig obduksjonsrapport, sier politistasjonssjefen.

Politiet gikk mandag ut og ba folk som hadde tips om flystyrten om å melde seg.

– Vi har avhørt og snakket med flere vitner, men jeg ønsker enn så lenge ikke å si noe om hva de har fortalt, sier Finstad-Steira, som heller ikke ønsker å kommentere om noen har vært direkte vitne til hendelsen.

STYRET: Småflyet LN-TOS fotografert på Vadsø lufthavn i september 2013. To personer omkom da flyet styrtet ved Svolvær søndag kveld. Foto: Lars Christian Hansen

Finnes ingen svart boks

Vraket av småflyet, som tilhører Tromsø flyklubb, ligger rundt 250 til 300 meter fra land - og på 60-70 meters dyp. Flyhavarikommisjonen ankom mandag ettermiddag Svolvær, og de har startet arbeidet med å innhente det utstyret som trengs for å heve vraket.

Det finnes derimot ingen svart boks i vraket, som det gjør på større fly.

– Det er ikke krav om svart boks i slike småfly, som da kunne ha gitt oss en del svar. Dermed blir oppgaven å se på hva slags skader flyet har og undersøke motoren. Dette, sammenholdt med obduksjonen, vil forhåpentligvis gi svar på hva som skjedde da flyet styrtet, sier Finstad-Steira.

Når vraket vil bli hevet er ennå usikkert.

Mandag skrev iTromsø at Stamnes var en kjent flyinstruktør i miljøet, og at han var omtalt som Norges eldste flyinstruktør.