Rettssaken der en vesteråling er tiltalt for trusler, voldtekt og seksuell omgang med to jenter under henholdsvis 14 og 16 år, som har gått i Trondenes tingrett denne uka, er over. Torsdag var det avhør av et siste vitne i saken, samt prosedyrer fra aktor, bistandsadvokat og forsvarer.

Ba retten se på troverdighet

Aktor brukte mye tid i sin prosedyre på å snakke om troverdigheten til de involverte partene, samt om tiltaltes karakter.

– Vi har muntlige forhandlinger, og da er det viktig å se på hvordan de fornærmede framstår i retten. Jeg mener at forklaringen til de to fornærmede er troverdige. Det går blant annet på detaljrikdommen i beskrivelsene av hvordan det ser ut hjemme hos tiltalte, hvordan bilen hans ser ut og hvordan de møttes, sa Høiskar i retten.

Han påpekte også at tiltalte er domfelt to ganger tidligere. Den ene gangen tilsto han, mens den andre gangen nektet han for at det hadde skjedd.

– Det betyr at han ikke er ukjent med å lyve, eller tilpasse forklaringa for retten, sier Høiskar.

– Karakterbrist

Tiltalte er tidligere dømt to ganger for lignende forhold. Det har i retten blitt lagt frem chattelogger og tekstmeldinger, både som tiltalte vedkjenner seg og ikke, som aktor mener beviser at mannen går etter yngre jenter.

– Vi vet at den mannen der går etter unge, sårbare jenter, som er lette å utnytte, sier aktor og ser rett på tiltalte.

– Han sender svært seksualiserte meldinger til jenter han vet er under 16 år. Meldingene er seksualiserte, de er grove, og de er straffbare.

Aktor mener at tiltalte har en karakterbrist.

– Det har jeg aldri før sagt i en sak. Vanligvis pleier jeg å si at tiltalte kan være en grei kar, han har bare gjort en feil her. Men når det gjelder forholdet til unge jenter, er denne mannen ingen grei kar. Han skyr ingen midler for å få dem. Det er en karakterbrist.

Sosiale medier har vært sentralt tema

Tiltalte hevdet i sin forklaring onsdag at han ikke står bak chatteloggene som har blitt lagt fram for retten. Aktor mener imidlertid at skrivemåten, som bruken av dialekt, er den samme på de meldingene som tiltalte har erkjent å ha skrevet, og på de han ikke vedkjenner seg.

– Det kan overhodet ikke være tvil om at han står bak chattene, sa aktor i prosedyren.

Om straffutmåling sa aktor at han mente den burde ligge opp mot seks år, men med betydelig fratrekk på grunn av lang saksbehandlingstid og liggetid.

– Min påstand er derfor fire år og fem måneder.

Saken har en strafferamme på inntil 15 år.

Erstatning i 100 000-kronersklassen

Bistandsadvokat Trude Marie Wold representerer begge de fornærmede, og støttet seg på det aktor sa i sin prosedyre.

– Ingen av disse jentene har lyst til å være et offer. De har lyst til å bli tatt på alvor av dette systemet, sa hun.

Hun mente videre at liggetid ikke burde virke formildende på erstatningen.

– Liggetiden har vært minst like belastende for de fornærmede som for tiltalte, sa Wold.

Hennes påstand om erstatning er etter rettens skjønn for begge to, men hun argumenterte for at en erstatning for den yngste av de to fornærmede, som ifølge tiltalen er utsatt for voldtekt, trusler og seksuell omgang før hun fylte 14 år, bør ligge på 200 000 kroner. For den eldste av de to fornærmede, som var under 16 år da hun hadde seksuell omgang med tiltalte, mente hun erstatningen burde ligge på rundt 100 000 kroner.