Saken som er oppe i retten denne uka involverer tre vesterålinger. Den ene, en mann, er tiltalt for voldtekt og trusler mot ei jente som var under 14 år da forholdene skjedde, og for seksuell omgang med ei jente som da var under 16 år.

Tredelt rettssak

Saken er tredelt. Den første delen, som innebærer tiltale for brudd på to ulike paragrafer i straffeloven, gjelder en jente som var under 14 år da forholdet skjedde. Det ene bruddet er henført under voldtektsbestemmelsen.

Den andre delen gjelder trusler mot den samme jenta, mens den siste delen gjelder seksuell omgang med barn under 16 år, der fornærmede er en annen jente.

Det ble anmeldt i juni 2015. Det ble i juli samme år gjennomført et dommeravhør av den yngste jenta, som ble spilt av i retten tirsdag formiddag.

Betaling for snus

Hun fortalte i avhøret om hvordan hun kom i kontakt med tiltalte på sosiale medier, og om hvordan hun skulle bli med han hjem for å ha sex med han som betaling for snus.

– Hva synes du om det som skjedde der? spørres det i avhøret.

– Jeg angra. Det var heslig, svarte jenta.

Ifølge hennes forklaring er det vanlig at tenåringsjenter får tilbud om tobakk eller alhohol fra menn helt opp til 30-årsalderen, i bytte mot penger eller sex.

– Ble voldtatt

Ved en annen anledning tilbød mannen seg å plukke opp jenta, som var på vei hjem fra et arrangement, for å kjøre henne hjem. Ifølge jentas forklaring skal han så ha kjørt henne hjem til seg selv, hvorpå han voldtok henne.

– Jeg sparket og ropte at jeg ikke ville. Han holdt meg for kjeften og sa at alt ville gå bra, forklarte hun.

Når hun ropte og skrek under voldtekten, skal mannen ifølge jentas forklaring ha tatt kvelertak på henne to ganger.

– Jeg var så sikker på at jeg kom til å dø, sier hun.

Ble slått og truet

I november samme år ble jenta stoppet av tiltalte da han kom kjørende i en bil. Han var sint og ba henne sette seg inn i bilen hans. Etter en stund gjorde hun som han sa, da hun var redd for hva han ville gjøre.

Det forklarte jenta i et avhør den gangen, og opptak av dette avhøret ble spilt av i retten tirsdag.

Han kjørte et stykke unna, der han, ifølge jentas forklaring, slo hodet hennes i bilsetet, slo henne flere ganger i armen, og truet med å drepe henne.

Dette forholdet er del to av ukas rettssak.