Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Skuterud Kløvstad AS på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

«5 om dagen» er ett av flere kostholdsråd, hvor vi oppfordres til å spise 5 porsjoner med frukt, bær og grønnsaker hver dag. Men hvor stor er egentlig en porsjon, teller fryste varer med og hvor mange porsjoner kan vi drikke som juice?

100 gram i en porsjon

En porsjon tilsvarer 100 gram. Det vil si at målet er 500 g frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Både friske, fryste, hermetiske og varmebehandlede frukt, bær og grønnsaker teller med.

Tørket frukt kan også inngå som del av anbefalingene, men porsjonsstørrelsene bør justeres ned, og man bør velge produkter som ikke er tilsatt sukker. Et glass juice kan telle med som 1 av 5 om dagen. Når vi drikker juice er mye av fibret fjernet og da også noen av helseeffektene. Derfor anbefales det at vi ikke drikker mer enn 1 av porsjonene som juice.

Sånn kan du enkelt fargelegge alle dagens måltider

– Frukt, bær og grønnsaker er et pluss for det du spiser. Ulike farger på grønnsakene forteller om ulike virkestoffer som har ulike effekter på kroppen. Derfor er det smart å spise alle regnbuens farger - hver dag, sier Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt i ei pressemelding.

Når du gir mer plass til grønnsaker, gir du også mindre plass til noe annet. På den måten får du mer vitaminer, mineraler og kostfiber, og vips så har du fått de anbefalte «5 om dagen». Du vil merke at hele kroppen går i pluss når den får mer av det riktige drivstoffet. Ikke minst vil både hud og humør gløde.

En god frokost er en god start på dagen. Frokosten bør inneholde mat som metter og som gir energi som varer. Grovt brød eller knekkebrød er en god start på dagen og de fleste pålegg gjør seg godt med agurk, tomat eller paprika. Liker du mykere mat til frokost er havregrøt med frukt og bær et godt alternativ, eller hvis matlysten ikke er helt på topp kan en frokostsmoothie være et det som skal til.

Unngå lavt blodsukker

Lunsj i boks kan både se godt ut og smake godt. De aller fleste har ikke en kantine på jobb eller skole, og matpakken blir derfor en viktig brikke for en god dag. Brødskiver er fint i matpakken, men varier gjerne med middagsrester, salater eller kanskje pizzasnurrer. Eple til dessert eller gulrotstaver til å knaske på gir både farge og smak.

Mellommåltider er fint dersom det går lang tid mellom måltidene. Da kan vi merke at konsentrasjonen synker, vi blir lettere irritert og det er fort gjort å ty til noe som ikke er så bra for oss. Vi anbefaler alle å spise hver 3-4 time. Blir det lenge til neste måltid kan det være lurt å planlegge et sunt lite mellommåltid kan for eksempel være grønnsaker, litt frukt og nøtter eller en smoothie. Da unngår vi lavt blodsukker, dårlig humør og dårlig stemning.

Kjøttfri dag i uken

Middagen er nok for mange det måltidet som forårsaker mest hodebry. Det skal være familiens hyggelig samlingspunkt, men det skal også være noe for alle, det skal ofte tilberedes på et minimum av tid og det skal være godt for oss. Ikke start året med alt for store ambisjoner, men pass på å sette av litt mer plass på tallerkenen til grønnsakene. Det er godt for kroppen, lommeboken og miljøet. Stadig flere ønsker også å praktisere en kjøttfri dag i uken, både av hensyn til kropp og miljø. Kanskje er tiden inne for å prøve ut en deilig, mettende linsesuppe.

Kveldsmat eller kveldskos? Det er en trend at vi spiser middag stadig senere. Senere middag gir kortere kveld og det blir mindre behov for et stort kveldsmåltid, men uansett er det fint å ikke være sulten når vi kryper til køys. Felles kveldsmat med barna er en god vane, som en del av kveldsrutinen, enten det er behov for et tårn av mat etter trening eller vi bare trenger litt ekstra påfyll og kosemat før natten. Et fat med oppskåret frukt er alltid populært. Trenger dere litt mer å gå på kan en smoothiebolle med mango og avokado være et godt tips.