Nytes alene

Nr. 35651.

Bad Santa Juleakevitt (brennevin).

Norge/Agder/2017/40 prosent.

Kr. 375,00 (bestilling) (0,5 liter).

Den slemme nissen ble lansert for to år siden og har opplevd stor suksess. Årets blend har vært på fat som tidligere er benyttet i sherry-, rom-, eplebrennevinsproduksjon. Det betyr at 2017-utgaven er enda mer spesiell enn de foregående. I den samme serien inngår også Bad Santa øl og -gløgg. Fargen er gylden mot brun. Sødme, god frukt, vanilje og krydder – karve, fennikel og anis – i en skjønn forening. Også sitrus og tydelige element fra fatene. Det preger også smaken. Sødme hele veien. Denne trenger nødvendigvis ikke mat, men går utmerket til både juletorsken, ribbe og vilt.

Mye eple

Nr. 77971.

Høvding Juleaquavit (brennevin).

Norge/Agder/2017/40 prosent.

Kr. 395,60 (bestilling).

Nykommer fra Jon Bertelsen. Han har hatt sin blend på fat brukt blant annet til eplevin og -brennevin. Gylden. Karve, lakris, sitrus og eple. Også noe sherry. Smaken er litt rå, men likevel innbydende med innslag fra duften. Deilig, krydret finish. Varer. Til julemat, men også rype og lutefisk. Sterk femmer!

Edle aromaer

Nr. 1569.

Arvesølvet Juleakevitt (brennevin).

Norge/Agder/2017/40 prosent.

Kr. 499,40 (bestilling).

Her er go’sakene modnet på fat fra ulike hetvinsproduksjoner. Lys gylden. Edle aromaer fra fatene, god karve, Brynhilds lakrisbåter og vanilje. Smaken gir noe av det samme i tillegg til appelsin. Bløt hele veien. God lengde. til fisk og vilt. Også på 1,5-literflaske.

Fra Lyngen

Nr. 78415.

Reodor Felgen Flåklypa Spesial Akevitt (brennevin).

Norge/Troms/40 prosent.

Kr. 359,90 (bestilling) (0,5 liter).

Ny av året. Gylden farge. Åpner med vanilje, nøtter, deilig anis, karve, gode kryddertoner og sitronskall. Smaken er mild med mye av det duften gir. Mer skall og pepper i finish. Noe restsødme. Til julemat. Solid femmer! Fint flaskedesign.

Noe krydder

Nr. 99986.

Tariquet Bas-Armagnac Folle Blanche (brennevin).

Frankrike/Gascogne/u.å./45 prosent.

Kr. 439,90 (basis).

Her er basisen Folle Blanche-druer. Fatmodnet. Lys brun. Frukt og blomster fra start. Også tørket frukt, sitrus og -skall samt vanilje. Fyldig videre med mer frukt. Frisk og balansert. Noe krydder i utgangen. Nytes som avec eller i en drink. God pris.

Juleutgave

Nr. 1411.

Bache-Gabrielsen Christmas XO (brennevin).

Frankrike/Cognac/2017/40 prosent.

Kr. 399,00 (bestilling).

En ny juleutgave som er laget på Ugni Blanc-druer fra fire av områdene i Cognac. Snittalderen på go'sakene er 20 år. Lys brun. Masse frukt – også tørket. God sødme med appelsin, aprikos og en del gode krydder. Rund variant med god varighet. Nytes alene.

Steinfrukt

Nr. 79876.

Bache-Gabrielsen Pure & Ristic Cognac Fine Bois (brennevin).

Frankrike/Cognac/u.å./41,5 prosent.

Kr. 409,90 (0,5 liter).

Ugni Blanc-druer. Lagret i minimum ti år. Gylden brun. Gode fattoner, steinfrukt, krydder, sjokolade og noe støv. Mer frukt og nøtter i en fyldig smak. Også noe fra duften. Tørrer i en god lengde. Som avec.

Silkemyk

Nr. 20558.

Tariquet Bas-Armagnac (brennevin).

Frankrike/Gascogne/1995/46 prosent.

Kr. 729,90 (basis).

Seks deler Ugni Blanc og Baco. Modnet 16 år på fat. Edel brun på farge. Enorm bouquet med sitrus – sitron og appelsin – samt tørket frukt, fat og vanilje. Silkemyk og fruktig smak med noe krydder. Mer markant etter hvert. Sitter godt og lende. Merker alkoholen.

Noe røyk

Nr. 6718.

Monkey Shoulder (brennevin).

Skottland/Speyside/u.å./40 prosent.

Kr. 449,00 (test).

En ny maltwhisky som er brungul. God frukt, noe røyk, appelsinskall, malt og vanilje. Smaken er også fruktig. God sødme med krydret eik og en grei fylde. Tørr med sitrus og tørket frukt. God lengde. Nytes alene.

Bjørkeblad

Nr. 78645.

Oslo Gin (brennevin).

Norge/Agder/u.å./46 prosent.

Kr. 360,30 (0,5 liter).

Hvorfor nyte de utenlandske når vi har denne? Nyhet i høst. Klar som vann. Dufter det som er tilsatt – blant annet einebær, blomster og blad fra bjørk. Smaken er krydret, tørr og fyldig. Også urter, mynte og sitrus. Topp gin som kan mikses på vanlig måte.

Julekonjakk

Nr. 79442.

Soerlie Christmas XO (brennevin).

Frankrike/Cognac/u.å./40 prosent.

Kr. 389,00 (bestilling) (0,5 liter).

Laget på Ugni Blanc-druer. Eau de vie-ene er fatmodnet i 10-30 år. Mørk gylden. Duften byr på tørket frukt – blant annet aprikos – samt gode krydder, fat og noe tobakk. Smaken blir mer spesifikk med kanel og vanilje. Rund og behagelig på alle måter. Nytes som avec.