Nordlandssykehuset vil nå se på fremtidig organisering av overgrepsmottak. I en pressemelding førteller de at de har ønsket å ha møte med etterforskningsansvarlig, politiet, før de beslutter endelig organisering.

Dette møtet har nå funnet sted.

Måtte reise i flere timer

Bakgrunnen er saken om en 16-åring fra Andøy som meldte politiet på Sortland om en voldtekt, i oktober. De sendte henne og to polititjenestemenn på en kjøretur på over seks timer til Bodø, i stedet for at hun kunne få komme inn i Harstad.

Saken har skapt mye debatt de siste månedene, og det har provosert mange at Nordlandssykehusets administrerende direktør, Paul Martin Strand, uttalte at avstanden ikke var avgjørende for god hjelp etter å ha blitt utsatt for overgrep.

Arbeiderpartiets Åsunn Lyngedal løfter saken til Stortinget.

– All første kontakt må rettes til Bodø

Nordlandssykehuset vil nå gå i dialog med Universitetssykehuset Nord-Norge for å få en løsning slik at overgrepsutsatte som aktivt ønsker seg til mottaket i Harstad, vil kunne mottas der.

– En svært viktig forutsetning er at all første kontakt om overgrep i vårt foretaksområde rettes til overgrepsmottaket i Bodø, sier administrerende direktør i Nordlandssykehuset, Paul Martin Strand, i pressemeldingen.

Dette for å sikre en mest mulig koordinert og sammenhengende tjenestekjede samtidig med at bevissikring, omsorg og pasientsikkerhet ivaretas.

Ledsager

De jobber videre med å finne en løsning for ledsagertjeneste for de tilfellene der den overgrepsutsatte har behov for dette, og presiserer i pressemeldingen at det som hovedregel ikke er nødvendig med politifølge inn til overgrepsmottak.

For overgrep som anmeldes til politiet, vil politiet foreta den første sporsikring fra for eksempel hender/negler og hals.

Somatisk og psykiatrisk helsehjelp ytes lokalt for overgrepsutsatte, både i Lofoten, Vesterålen og Salten. Ofte vil helsehjelpen foretas av fastlege/ legevakt, men i blant vil det være behov for å henvise til spesialisthelsetjenesten.

Rettsmedisinsk undersøkelse

Et overgrepsmottak tilbyr spesialisert lege- og sykepleierkompetanse for pasienter utsatt for seksuelle og/eller voldelige overgrep. Det som tilbys ved overgrepsmottaket er en rettsmedisinsk undersøkelse, ikke akutt helsehjelp.

Tjenesten skal sørge for å sikre bevis og gjøre bevisvurderinger til bruk i en eventuelt senere straffesak. Dette inkluderer sikring av spor (DNA-bevis) og dokumentasjon av eventuelle skader som offeret er påført.