«Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta» settes opp på 107 kinoer premièrehelga landet over, men ikke alle kinogjengere får sjansen til å se Tommy Wirkolas nye film om Kurt Josef Wagle.

LES ANMELDELSE AV FILMEN HER: «Tommy Wirkola tar han helt ut i den nye Kurt Josef Wagle-filmen»

Elsket eller hatet

– Bergen kino ville ikke sette den opp, heller ikke Molde. Vi har fått mange henvendelser fra Bergen om visning, men programsjefen tror ikke den vil gå bra der, sier Stig Frode Henriksen (42), skuespiller og medregissør for det siste kapittelet om Kurt Josef Wagle.

Tommy Wirkola reagerer også på avgjørelsen i Bergen.

– Jeg synes det er farlig siden programsjefen har et så stort ansvar. Det er arrogant i forhold til egen smak. Jeg skal ikke legge skjul på at filmen kan fornærme en del folk, det er en film man enten vil hate eller elske, sier Wirkola.

Små muligheter i Bergen

VISES IKKE: Bergen kino viser ikke «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta» med begrunnelse om at så få så den forrige filmen. Her har Kurt Josef Wagle og Rock Fjellstad akkurat dratt garnet etter å ha fisket fra hurtigruta.

Programsjef Stein Sørensen i Bergen kino sier det ikke ligger kvalitetsvurderinger til grunn for avgjørelsen, men rent kommersielle.

– Jeg har sagt nei takk til visning fordi jeg ikke tror publikum i Bergen vil se den. Den forrige, «Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa» ble sett av 295. Det er rett og slett grunnen. Det er en film med små muligheter i Bergen, i tillegg til at det er så mye film at det ikke blir plass til alt, sier Sørensen.

Han har selv sett filmen, men avviser at hans egen vurdering ligger til grunn for ikke å vise den.

– Vi driver ikke med kvalitetsvurdering, det overlater vi til filmkritikere og publikum. Jeg kan forstå at filmskapernes reaksjon, men som sagt, jeg tror ikke filmen ville gått hjem i Bergen.

Misvisende

Pressevisningen av filmen i Oslo ble avlyst av filmens produsent, Tappeluft Pictures. Begrunnelsen er at filmanmelderne ikke ser filmen sammen med publikum.

– Dere nyter filmen i fred og ro i en relativt tom sal. Denne opplevelsen representerer derimot ikke den opplevelsen som vår film skal være for kinogåerne, og vi føler utgangspunktet dere har for å anmelde filmen rett og slett blir misvisende. Derfor avlyser vi herved morgendagens offisielle pressevisning av «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta» hos Nordisk Film Distribusjon i Nydalen klokken 09.30», heter det i et brev som ligger på Facebook.

Truffet rette publikum

Filmskaperne støtter avgjørelsen om å avlyse pressevisningen.

– Filmen er laget for aldersgruppa 10 til 17 år, ei aldersgruppe som elsker denne type skitten og grov film, med barnslig humor. Det er en aldersgruppe som er vanskeligst å få på kino fordi det ikke lages film for dem. På Facebook har filmtraileren blitt vist 150.000 ganger og den har fått 7.000 til 8.000 kommentarer. Det bekrefter at vi har truffet ungdom, det synes jeg er jævlig artig, sier Wirkola.

Torsdag var de i Tromsø i forbindelse med førpremièren på Fokus kino, ti år etter de var her med «Kill Buljo»

– Det er samme type humor i den nye filmen, og vi har gode minner fra den gang. Etter premièren blir det fest på The Edge, sier de.