Mandag melder Utdanningsdirektoratet om stor nedgang i fraværet ved de videregående skolene etter innføring av fraværsgrensen høsten 2016.

Ved skolene i Troms og Vesterålen har dagsfraværet blitt halvert i løpet av de to siste skoleårene.

Grensen innebærer at man ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i ett fag for å få karakter i faget. Dette gjelder udokumentert fravær. Er en elev borte av helsemessige årsaker, må han i utgangspunktet dokumentere dette med legeerklæring eller dokumentasjon fra annen sakkyndig.

Stor pågang

Den nye fraværsgrensen har ført til at mange legekontor melder om utfordringer etter økt pågang fra skoleelever som trenger legeerklæring for sykefravær.

Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, sier de også har merket innføringen av fraværsgrensen godt ved legekontorene hun har ansvar for.

– Vi merker stor pågang fra elever som trenger legetimer, og bruker en del ressurser på det. Ofte går det på ufarlige sykdommer som går over av seg selv – som feber, vond hals, influensa og omgangssyke, sier Røkenes.

Andre virkemidler

Hun mener målet om økt nærvær på skolen er bra, men at virkemidlene bør diskuteres.

– Målet er rett, men kanskje burde andre virkemidler tas i bruk. For et legekontor som allerede har utfordringer med kapasitet, opptar dette en del lege- og sykepleierressurser som kunne vært brukt på dem som er reelt syke, sier Røkenes.

Hun stiller spørsmål ved kravet om legeerklæring.

– Kanskje bør andre yrkesgrupper stå for dokumentasjonen, eventuelt foreldre. De fleste elevene dette gjelder er fortsatt under 18 år, påpeker kommuneoverlegen.