Det hele startet torsdag ettermiddag med at finnmarkspolitiet ble nedringt av folk som hadde vært vitne til et sterkt lys på himmelen over blant annet Karasjok og Alta. Ifølge operasjonsleder Jan-Olav Schølberg ble fenomenet beskrevet som et flammehav av en av tipserne.

Flere meldinger til politiet

Etter hvert kom observasjonene fra Troms også.

– Vi har fått inn flere meldinger, og kan slå fast at det ikke er noe luftfartøy det dreier seg om, sier operasjonsleder Kåre Munkvold til iTromsø.

I sosiale medier har flere personer meddelt at de så et sterkt, grønt lys over Fjellheisen og Tromsdalstinden. Noen har rapportert at det så ut som en rakett eller et stjerneskudd, og at det gikk ned like bak Tromsdalstinden.

– Vi har vært i kontakt med Hovedredningssentralen, og de har fått inn lignende meldinger. Blant annet har det blitt rapportert at deler av hva enn det var gikk ned i sjøen, men det kan være jordkrumningen som får det til å se slik ut. Vi har ikke fått inn noen meldinger om uønskede hendelser eller skader, sier Munkvold.

Politiet forteller at tårnet på Tromsø lufthavn også observerte himmelfenomenet.

Munkvold spekulerer i om det kan være observasjoner av den varslede meteorsvermen Leonidene som folk nå ser. Meteorsvermen er ventet 18. november, men allerede nå kan man ifølge Yr.no se spektakulære stjerneskudd på nattehimmelen.

"Flyulykke" i Finland

Den finske varslingstjenesten Tilannehuone meldte imidlertid torsdag om en flyulykke over Inari. Til nyhetsnettstedet Yle opplyser brannmann Mauri Saniola ved redningstjenesten at det ble hørt et kraftig smell og husene ristet i området.

Ifølge Saniola ble hendelsen i utgangspunktet beskrevet som en luftfartsulykke.

– Men det ble raskt klart at ingen maskiner var savnet. Det kan være en meteoritt eller noe lignende, sier han.

Han ønsker ikke å spekulere i om det kan dreie seg om en mislykket rakettoppskytning.

Tromsø-ordfører Kristin Røymo var på kjøretur fra Rovaniemi til Tromsø torsdag ettermiddag. Hun forteller at de så et kraftig lys fare over himmelen omtrent 40 kilometer sør for Kilipisjärvi.

– Jeg måtte stoppe bilen for å gå ut se på det. Det var utrolig sterkt. Vi ble litt i tvil om det kunne være det samme fenomenet vi så omtalt i avisene, men det er nødt til å være det. Det var nydelig, sier hun.

– Kan være russisk rakett

Steinar Thorvaldsen i Tromsø astronomiforening trekker dog paralleller til den mislykkede Bulava-rakettoppskytningen i Russland i 2009.

– Det kan dreie seg om en mislykket russisk eller svensk rakettoppskytning. Både i Kiruna og Arkhangelsk prøveskyter man raketter. Da det gikk galt i 2009, så man også et sterkt lys på himmelen. Det ble beskrevet på samme måte som nå, sier han.

Moskva satt på opplysningene om hva som hadde hendt i tre dager før de gikk ut med hva som hadde hendt.

Thorvaldsen mener beskrivelsene av hendelsen utelukker Leonidene som mulig årsak.

– Det er for tidlig, og de er ikke spesielt lyssterke nå. En annen mulig forklaring, om man ser bort fra raketter, kan være romsøppel som brenner opp i atmosfæren.

Pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, Brynjar Stordal, sier til iTromsø at de ikke kan uttale seg om årsaken til lysfenomenet.

- Vi har ingenting i vårt arsenal som kan skape et slikt lys, og det er heller ikke varslet noe fra russisk eller svensk side.

- Det gikk tre dager fra den feilslåtte oppskytningen i 2009 til Moskva gikk ut med informasjon om hendelsen. Kan man utelukke en rakettoppskytning?

- Nei, men vi ønsker ikke å spekulere her, svarer Stordal.

Til Dagbladet sier astrofysiker Knut Røed Ødegaard at det trolig dreier seg om ei ildkule. Altså en lyssterk meteor som ofte etterlater en gasstripe på himmelen. Banen avsluttes av og til med en eksplosjon i flere kilometers høyde, ifølge Store norske leksikon.