Det hele startet torsdag ettermiddag med at finnmarkspolitiet ble nedringt av folk som hadde vært vitne til et sterkt lys på himmelen over blant annet Karasjok og Alta. Ifølge operasjonsleder Jan-Olav Schølberg ble fenomenet beskrevet som et flammehav av en av tipserne.

Flere meldinger til tromsøpolitiet

Etter hvert kom observasjonene fra Troms og Tromsø også. Blant annet var fenomenet observert i Ibestad.

Les også: Det er klart for flere himmelfenomener i tiden fram mot jul

– Vi har fått inn flere meldinger, og kan slå fast at det ikke er noe luftfartøy det dreier seg om, sier operasjonsleder Kåre Munkvold til iTromsø.

I sosiale medier har flere personer meddelt at de så et sterkt, grønt lys over Fjellheisen og Tromsdalstinden. Noen har rapportert at det så ut som en rakett eller et stjerneskudd, og at det gikk ned like bak Tromsdalstinden.

– Vi har vært i kontakt med Hovedredningssentralen, og de har fått inn lignende meldinger. Blant annet har det blitt rapportert at deler av hva enn det var gikk ned i sjøen, men det kan være jordkrumningen som får det til å se slik ut. Vi har ikke fått inn noen meldinger om uønskede hendelser eller skader, sier Munkvold.

Politiet forteller at tårnet på Tromsø lufthavn også observerte himmelfenomenet tidligere torsdag ettermiddag.

Munkvold spekulerer i om det kan være observasjoner av den varslede meteorsvermen Leonidene som folk nå ser. Meteorsvermen er ventet 18. november, men allerede nå kan man ifølge Yr.no se spektakulære stjerneskudd på nattehimmelen.

"Flyulykke" i Finland

Den finske varslingstjenesten Tilannehuone meldte imidlertid torsdag om en flyulykke over Inari. Til nyhetsnettstedet Yle opplyser brannmann Mauri Saniola ved redningstjenesten at det ble hørt et kraftig smell og husene ristet i området.

Ifølge Saniola ble hendelsen i utgangspunktet beskrevet som en luftfartsulykke.

– Men det ble raskt klart at ingen maskiner var savnet. Det kan være en meteoritt eller noe lignende, sier han.

Til Dagbladet sier astrofysiker Knut Røed Ødegaard at det trolig dreier seg om ei ildkule. Altså en lyssterk meteor som ofte etterlater en gasstripe på himmelen. Banen avsluttes av og til med en eksplosjon i flere kilometers høyde, ifølge Store norske leksikon.