Selvfølgelig visste jeg hva jeg hadde i vente da jeg entret kulturhusets storsal denne lørdagskvelden. Ikke ned til minste detalj, men nesten. Et vidt spekter av visesang, tøyd litt i alle retninger, fremført i en befriende nordnorsk språkdrakt  av en entertainer som krydrer det hele med standup-kvaliteter som komikere på Latters scene har grunn til å misunne han. Hvorfor jeg ikke lar meg overraske? Fordi dette har vært bodøværingens varemerke i flere tiår. Derfor har han den standingen han har, og derfor trekker han fulle hus, sånn som i Harstad lørdag kveld, da det kun var noen tomme seter på balkongen.

Den rappkjefta 67-åringen hevder han trives i Harstad, hvilket er en påstand som står til troende all den tid det er til byen ved Vågsfjorden han tar med sin kone når han er på turné. Så gir han da også jernet der oppe på scenen, og det er ikke alle artister forunt å få så god publikumskontakt som Halvdan får etter bare et par låter. Denne tok han da også godt vare på gjennom den halvannen time lange konserten, og det må det være lov for en godt voksen mann å bli rørt når en fullsatt storsal stemmer i på hans udødelige «Sommerfuggel i vinterland». En låt som om mulig er enda mer aktuell i dag, enn da den ble skrevet og utgitt som åpningssporet på albumet «Ny og naken» i 1987 – for 30 år siden.

Lørdagens konsert i Harstad, som for øvrig er en del av Harstad kulturhus sin 25-årsmarkering, ble en god mix av gammelt og nytt låtmateriale. «Kjærlighetsvisa», «Ti tusen tommeltotta» og «Sommerfuggel i vinterland» er han klok nok til å ha med på spillelista. For han er da «faen ikkje dum», som han selv uttalte, riktignok i en litt annen kontekst.

For undertegnede er imidlertid kveldens høydepunkt hentet fra låtsnekkerens siste album «Ennu ikke landa» som ble utgitt i februar i år. «Gamle kanona» og «Du når ikke frem» er begge alvorsstemte låter med tematikk som heldigvis og dessverre ikke har noen «best før»-dato.

Den som ikke vet bedre, kan være fristet til å karakterisere Halvdan Sivertsen som en «jåssbaill». For når sant skal sies, kommer det mye ut av den mannen som kan arkiveres i den kategorien. Men evigunge Sivertsen behersker, i motsetning til mange andre, den krevende øvelsen det er å balansere ellevill humor med ramme alvor på en intelligent måte. Med utvist vett og forstand er dette kontraster som vekselvis forsterker hverandre. Humoren synliggjør, underbygger og tydeliggjør alvoret - og vice versa. Halvdan Sivertsen har denne forstanden innabords, men tidvis tøyer han også her strikken så langt at balansegangen er under press.

67-åringen forteller med sitt siste album at han ennå ikke har landet. Og godt er det. Konserten i Harstad beviser at han fremdeles er i flytsonen, så han har det med å holde seg på vingene i mange år fremover.