I et brev fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) blir det slått fast at UNN gjorde feil etter en prostataoperasjon sommeren 2013. Den påfølgende strålebehandlingen ødela underlivet til Røsnes.

Fant noe kreft

erstatning: NPE har slått fast at Roger Røsnes ble feilbehandlet på UNN etter en prostatainngrep. Nå får han erstatning.

– Selve inngrepet gikk fint og jeg hadde ingen bivirkninger i ettertid. Men ved en senere undersøkelse, ble det slått fast at det var litt kreft igjen. Da ble det bestemt at jeg skulle gjennom en omfattende strålebehandling.

Det førte til betydelige skader i underlivet – med store smerter, ukontrollert vannlating og problem med avføringen.

– Jeg var ødelagt. I tiden som fulgte, kunne jeg knapt nok bevege meg før det "gikk galt". Fra samme øyeblikk var jeg fanget i mitt eget hjem.

Var en sosial fyr

Roger Røsnes – for mange kjent som en habil bryter i klubben AK-59 – betegner seg selv som en sosial fyr som liker å omgås andre. Men med de plagene han fikk, ble hans sosiale liv snudd på hodet.

– Jeg kan ikke lenger gå ut med gutta. Jeg klarer knapt nok å komme meg til butikken for å handle. Når det er nødvendig, må det planlegging til.

63-åringen føler heller ikke at hans mange anordninger hjemme åpner for besøk.

Operert på nytt

fengsel: Leiligheten på Skattøra er som et fengsel for tromsømannen. På grunn av fysiske skader og problem, kan han ikke bevege seg utendørs så ofte som han vil.

I ettertid har Røsnes fått vite at han burde fått ny operasjon for å fjerne den siste delen av kreften. Da hadde han sluppet de plagene han har i dag.

– Det er bittert å tenke på at leger kan gjøre så store feil. Selv om jeg i dag er kreftfri, er livet likevel ødelagt.

Fra han våkner til det er på tide å ta kveld, er Roger Røsnes henvist til leiligheten på Stakkevollan.

Kommunal hjelp

– Jeg har hjemmehjelp hver tredje uke. Da får jeg vasket og ordnet ting i boligen.

63-åringen sier at han ikke klarer daglige gjøremål.

– Jeg går med bleie hele døgnet. Så snart jeg rører på meg, oppstår det større eller mindre lekkasjer.

Som følge av problemene, er Roger Røsnes avhengig av smertestillende for å kunne eksistere.

Må planlegge

fengsel: Leiligheten på Skattøra er som et fengsel for tromsømannen. På grunn av fysiske skader og problem, kan han ikke bevege seg utendørs så ofte som han vil. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Som følge av de sterke medikamentene, må jeg legge pillene til side når jeg eksempelvis skal gjøre innkjøp. Og da må turen gjøres så raskt som mulig.

Det hører med til historien at tromsømannen var i full jobb til 2010. Da fikk han akutte hjerteproblem og måtte opereres.

Ikke før var dette unnagjort, så gjorde kreften sin entré – med de påfølgende problemene.

Vet ikke ...

NPE har bedt Roger Røsnes om å skaffe seg juridisk bistand for å få fastslått hvor stor erstatningen skal bli.

– Men hva er penger mot et ødelagt liv. Jeg vet ikke hva det er verdt.

Tromsømannen håper imidlertid at NPE – i tillegg til tort og svie – vil ta hensyn til at han ikke lenger kan bo i leiligheten på Skattøra.

Som et fengsel

– Jeg trenger en bolig på ett plan. I dag må jeg lage egne ordninger fordi badet ligger i andre etasje.

– Og kanskje må jeg finne noe mer sentralt slik at jeg kan komme meg ut en gang iblant. Slik forholdene er nå, føler jeg det som om jeg er fengslet, sier Roger Røsnes.

Einar Bugge, leder for Kvalitets- og utviklingssenteret ved UNN og den som tar seg av NPE-saker, sier på et generelt grunnlag at det er sykehusets plikt å orientere pasienter om deres rettigheter når ting ikke går som planlagt.

– I dette konkrete tilfellet forstår jeg at NPE har konkludert med at det er gjort en erstatningsmessig feil og at det skal reageres deretter – uten at konkrete personer stilles til ansvar. Det viser at systemet fungerer.