Ifølge anonyme forsvarskilder, skal russiske styrker ha trent på å invadere Svalbard under militærøvelsen Zapad 2017 (Vest 2017) i september, melder Aldrimer.

Seks ulike forsvarskilder bekrefter saken overfor Aldrimer. De seks har tilgang til nasjonale og dels også NATO-rapporter som beskriver den russiske øvelsen.

Anslaget mot Svalbard skal ha startet med simulerte angrep med russiske bombefly.

- Flere krisemøter

Da de norske F-16-flyene begynte å gå tom for drivstoff, kom en ny bølge med russiske fly. I en reell situasjon hadde norske militære kapasiteter ikke kunnet forsvare Svalbard mot angrepet Russland simulerte, skriver Aldrimer.

Zapad-øvelsen varte fra 14. til 20. september i år. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har reagert sterkt på det han mener er manglende russisk åpenhet om øvelsen.

Da russerne iverksatte sitt øvelsesangrep mot Svalbard, kom dette helt overraskende, og det har ifølge Aldrimer vært flere krisemøter mellom NATO og norske militære myndigheter etter at Norges overvåking av den russiske storøvelsen i midten av september endte i det som beskrives som «totalkollaps».

NATO-representantene skal ha brukt karakteristikken «krisemøter» om møtene de har deltatt på i Norge. Det mest kritiske skal ha vært et nesten totalt fravær av etterretning fra norsk side.

- Feilaktige spekulasjoner

I en pressemelding sendt ut av Forsvaret onsdag formiddag, karakteriseres saken i Aldrimer som "feilaktige spekulasjoner rundt russisk simulert angrep på Svalbard"

- Det er ikke ofte jeg leser en nyhetssak i norske medier som har så mange feil i seg som saken fra Aldrimer med tittelen «Russland trente på invasjon av Svalbard, uttaler sjefen for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde.

Han påpeker at Etterretningstjenesten for det første har meget god oversikt og situasjonsforståelse i våre nærområder og spesielt god situasjonsforståelse før og under den aktuelle øvelsen.

- Ingen slik aktivitet

- For det andre, blir denne formidlet løpende til våre oppdragsgivere – militære og politisk ledelse. Deling med NATO og allierte partnere er standardprosedyre, og vi har fått gode tilbakemeldinger på denne rapporteringen.

- La meg ta hovedelementet i det som blir fremført fra Aldri mer.no i saken «Russisk simulert angrep på Svalbard». Det var ingen slik aktivitet. Når dette er sagt faller mye av det øvrige i saken bort, kommenterer Lunde.