Serien utspiller seg langt oppe på den nordlige halvkule og handler om den lokale etterforskeren Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes), som må samarbeide med spesialetterforsker Joel Dreyer (Jakob Oftebro) i etterforskningen av flere drap. Men noen klassisk krim er det ikke, ifølge produsent Greve Alsos.

– Vi kaller det i stedet for et karakterdrevet mysteriedrama, der karakterene, deres utvikling og deres møte med dilemmaene de står overfor, står i fokus. Vi i NRK Drama har ansvar for å hele tiden fornye det som kalles Nordic Noir og å skape nye ting. Da må vi tørre å gå nye veier, understreker Alsos.

Nominert til pris

Serien har fått oppmerksomhet allerede før norske tv-seere og andre har sett en eneste episode. For en uke siden ble «Monster» nemlig nominert til den prestisjetunge kringkastingsprisen Prix Europa i klassen for beste TV-fiksjon. Alsos, som selv har sittet i Prix Europa-juryen tidligere, synes det er ærefullt å bli satt pris på av bransjefolk fra andre land.

– Vi har fått skryt for at «Monster» er nyskapende og har et høyt kunstnerisk nivå. Og det har vi fått til ved å la de kreative kreftene få fritt mye spillerom, sier han.

Ble imponert

Manuset til «Monster» er etter en idé av Hans Christian Storrøsten.

– Han hadde skrevet manus til en episode av en krimserie. Jeg fortalte at vi ikke var ute etter den type serie og ba han heller returnere om et halvt år. Han returnerte etter bare en måned, med et manus til episode to som var enda bedre skrevet. Jeg spurte om han kunne skrive manus til en episode til som var minst like bra, og det gjorde han. Jeg og dramasjefen ble enig om å gi han utviklingspenger, forteller produsenten.

Mest i bakgrunnen

I rollen som produsent er en av oppgavene til Greve Alsos å tilrettelegge for manusforfatterne, hyre regissør og ellers andre sentrale personer i staben.

– I dette tilfellet satte jeg opp et team rundt manusforfatteren og tilrettela best mulig. Jeg er tettest på i forproduksjonen og helt i starten, før manuset er ferdig. Når manuset er ferdig og regissøren kommer på banen, trekker jeg meg mer tilbake. Det er også regissøren som tar viktige kunstneriske valgene og foreslår hvem som skal bekle de ulike rollene, forteller han.

– Når produksjonen begynner å rulle har jeg et mer overordnet ansvar. Samtidig jobber jeg mye med promotering av serien og er med på alle prosessene, så det er nok å gjøre, legger han til.

Solgt til utlandet

NRK Drama har de senere årene fått stadig mer skryt for kvaliteten på sine dramaproduksjoner. Greve Alsos tror ikke det bare gjelder for NRK Drama, men like mye for norsk drama som helhet.

– Jeg tror at det har en sammenheng med hele tv-dramaspråket, som har utviklet seg i retning av mer interessante og komplekse historier, sier han.

Nylig ble også «Monster», som den første norske serien noensinne, kjøpt opp av det amerikanske kabelselskapet Starz.

– Flere andre norske serier, som Mammon og Øyenvitne har solgt remake-rettighetene sine til USA. Men så vidt jeg vet blir «Monster» den første norske tv-serien som skal vises i sin originale form, med norsk tale, på en stor amerikansk Tv-kanal. Det er vi veldig stolte over, fordi folk da får serien akkurat slik den vi har laget den, og ikke en amerikanisert versjon, sier Alsos.

Drømmer om Vesterålen

«Monster» ble delvis spilt inn i Vardø og Vadsø, men innspillingen kunne like godt endt opp andre steder i landsdelen.

– Vi så etter lokasjoner i både Nordland, Troms og Finnmark. Da vi så bildene bestemte vi oss for at det var riktig lokalitet for historien. Men vi bruker et fiktivt stedsnavn og har ingen referanser til innspillingsstedene, sier han.

Alsos har bodd i Oslo i mange år. Han er ikke så ofte på Stokmarknes lenger, men stedet betyr fortsatt mye for ham.

– Etter at jeg solgte huset på Stokmarknes for seks år siden har jeg ikke vært der. Men både Stokmarknes og Vesterålen betyr mye for meg, sier Lasse Greve Alsos, og innrømmer med det hva som er hans store drøm:

– At jeg en dag får anledning til å lage en tv-serie i Vesterålen. Det hadde vært noe, slår han fast.