Både Jan og Jens har navnedag søndag. Men navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå liker ikke å snakke om navnedager. Han mener navnedager bidrar til at floraen av navn blir fattigere.

Ouren snakker i stedet mer enn gjerne om navn og historisk bruk. Og da er Jan spesielt interessant. For det er Norges vanligste guttenavn.

Men – barn som får navn i dag, enten de døpes eller ei, kalles ikke lenger Jan. Navnet hadde sin storhetstid i årene mellom 1940 og 1960. Da nådde navnet en utbredelse på hele 3,5 prosent, og det er ifølge Ouren kolossalt mange.

– Populære navn i dag har en utbredelse på rundt 1,5 prosent, sier han.

Han sier det er vanskelig å vite hvorfor noen navn blir så populære. Da er det lettere å forstå hvorfor populariteten daler.

– Det skyldes nok at navnet blir «utslitt». Alle kjenner noen som heter det – og da blir det ikke så spennende lenger, sier han.

Historiske Anne

Anne, som er det mest brukte jentenavnet i Norge, har hatt litt av den samme utviklingen. For 60 år siden hadde over 5 prosent av jentene Anne som første fornavn. Siden har populariteten falt jevnt og trutt.

Men mens Jan helt plutselig steg til himmels i popularitet på 40-tallet, har Anne og Anna en langt sterkere tradisjon. Historisk står Anne og Anna svært sterkt i Norge, ifølge Ouren.

– Anna har vært nesten borte, men har nå kommet igjen og lever i beste velgående, sier han.

Heller ikke navnet Jan er forsvunnet. Det siste året er det født 66 gutter med Jan som første fornavn, og det gir en 104. plass på listen.

Nye navn i klasserommene

Anne og Jan, som begge er lette å kombinere med et annet navn, finner du ikke så mange av i dagens klasserom.

– En av grunnene er at bruken av doble fornavn er blitt mindre – trolig fordi nesten alle nå har doble etternavn, så foreldrene føler at de må begrense seg litt. Men selv om det er større spredning i dag, er det likevel trender og navnetopper.

I 2016 toppet Nora/Norah/Noora – og William listen – ikke så rart, for alle som kjenner til fjernsynsserien «Skam». Emma, Sara, Sofie, Sofia og Maja tok plassene bak på topplista over jentenavn. Blant gutta var Oskar, Lucas, Mathias, Filip og Oliver blant de mest populære.

Ouren slår altså et slag for navnevariasjon, men vil selv ikke trekke fram noen navn.

– Gå heller inn på SSBs sider og få inspirasjon. Og se etter navnetrender, sier han. Da kan du unngå de vanligste navnene.