Siste flytur for FlyViking til Evenes er søndag 24. september.

Det var 12. juni i år at FlyViking startet de første flyvningene fra Harstad/Narvik Lufthavn Evenes til Bodø Lufthavn.

For bare to uker siden, mandag 4. september, trappet de opp med å tilby turer fra Evenes til Hammerfest, med mellomlanding i Tromsø, men på grunn av at Widerøe har anbud på flyvninger mellom Harstad/Narvik og Tromsø, har ikke FlyViking hatt anledning til å tilby turer fra Harstad/Narvik til Tromsø. Selskapet reklamerte også med at man fra 4. september kunne ta turer fra Harstad/Narvik Lufthavn til Trondheim via Bodø.

For få reisende

– Vi avvikler alle ruter fra Harstad/Narvik etter denne uka. Årsaken er veldig dårlig belegg, så det var ingen grunn til å fortsette. Vi er skuffet over at såpass lite folk har benyttet seg av rutene, men får se på mulighetene for å komme tilbake etter hvert, forklarer økonomisjef Johan Giæver Marvik.

Fra 24. september går det ikke an å bestille turer fra Harstad/Narvik via nettbookingen til FlyViking.

Økonomisjefen sier at det var uproblematisk få som hadde booket turer fra Evenes etter denne datoen, så de få det gjaldt er allerede ombooket på andre flyvninger.

Rask avgjørelse

– Er dere ikke litt rask til å avvikle, når det bare er få måneder siden dere startet opp og kun et par uker siden dere trappet opp?

– Det kan en si, men dette handler om logistikk i forhold til andre ruter og det handler om å ha et bra tilbud på riktige tidspunkter. Vi fikk ikke til et godt belegg her og må gjøre en grundigere ananlyse om vi skal starte opp fra Evenes igjen i framtida, sier Giæver Marvik.

Han sier at det i alle fall ikke vil bli aktuelt å komme tilbake i 2017. Og hvis det skal være interessant, så må det være grunnlag for det.

Securitas, som er deres hendlingsagent på Evenes, er varslet om avviklingen.

– Beklagelig

Avinor synes det er beklagelig at FlyViking innstiller ruter fra Harstad/Narvik Lufthavn Evenes, ettersom tilbudet har vært etterspurt.

Lufthavnsjef Anne Britt Bekken liker ikke at FlyViking fikk en så kort historie på Evenes.

– Det er spesielt beklagelig fordi FlyViking ga et tilbud til reisende som har vært etterspurt. For eksempel ruta til Bodø mellom klokken åtte og ni om morgenen, som spesielt har vært etterpurt fra Narvik, sier hun.

Da FlyViking startet opp flyvninger fra Evenes i juni, gikk flyet til Bodø på ettermiddagen i firetida, men fra 4. september endret de til ny morgenrute klokken 08.25 til Bodø, med mulighet for å reise videre til Trondheim.

– Vi må bare registrere at tilbudet ikke er benyttet i den grad man skulle tro i forhold til signaler. Skulle FlyViking skifte mening, så er de hjertelig velkommen tilbake til Evenes, sier Bekken.

– Kjempetrist

– Vi har ikke vært flinke nok til å benytte de mulighetene FlyViking skapte, sier Ole-Jonny Korsgård, leder i Harstad Næringsforening.

Korsgård synes det er kjempetrist at FlyViking nå innstiller flyvninger fra Harstad/Narvik Lufthavn Evenes. Han er nødt til å konkludere med at næringslivet ikke var flinke nok til å kjenne sin besøkelsestid, når FlyViking satte opp ruter fra Evenes.

– Jeg forstår det slik at årsaken til at de innstiller er med bakgrunn i fotruta til Tromsø og at selskapet ikke fikk gjennomgang på denne, samtidig som de ikke traff helt med tidene som det var etterspørsel på å reise fra Evenes til Bodø på, men jeg synes dette er kjempetrist.

Han synes ikke det er rart at FlyViking kommer med avvikling så raskt etter oppstarten.

– De er nødt til å være raske og holde et høyt tempo for å opprettholde de rutene der de treffer, som for eksempel Bodø-Stokmarknes-Tromsø. Jeg er selvsagt ikke fornøyd med at de må legge ned i det som er den mest folkerike regionen, men jeg ser jo også at fotruta mellom Evenes og Tromsø begrenser deres muligheter fra Evenes, sier Korsgård i en kommentar.

For å sikre et flytilbud kjøper staten tjenester gjennom såkalte FOT-ruter. Widerøe har kontrakt med staten på ruta mellom Evenes og Tromsø.