For 70–80 år siden var kalvekjøtt langt vanligere på norske middagsbord enn det er i dag.

Imidlertid så er kjøttet på vei tilbake inn i varmen – og det er til stor glede for oss som er glade i den velsmakende og lune delikatessen.

I ukas matspalte serverer vi en italiensk variant av kalvefilet – servert sammen med en god saus laget av steinsopp og konjakk.

Som siderett baker vi rotsaker i salvie, sitron og smør.

«Filetto di vitello»

150 g kalvefilet per person

2–3 dl fersk steinsopp

2 dl kremfløte

2 ss god konjakk

Smør, salt og pepper

Smelt smøret i en het panne og la det slutte å frese. Legg i det lett saltede og peprede stykket av kalvefilet (det skal stekes i et helt stykke) og stek det rundt om.

Når du har fått en fin brunfarge rundt hele kjøttstykket så steker du det videre i ovn i 12–14 minutter på 200 grader.

Når fem minutter gjenstår av steketiden – fres skivet steinsopp i samme fett som kjøttet.

Salte og pepre, og hell på fløte og konjakk. La få et oppkok og la putre i ett minutt.

La kjøttet hvile i ti minutter før du skjærer det i skiver og serverer det med soppsausen.

Sitronbakte rotsaker

150 g gulrøtter per pers

150 g poteter per pers

1 sitron (saften)

1–2 fedd hvitløk

15 salvieblader

40–50 g smør

Salt og pepper

Skjær potetene i halvdeler og gulrøttene i fem cm lange biter. Er det ferske grønnsaker kan du gjerne beholde skallet på.

Smelt smøret i en ildfast form og legg i rotsakene, salviebladene og knust hvitløk. Rør rundt slik at alt er dekket av smør.

Hell over sitronsaften og stek i ovn i cirka 50 minutter. Rør rundt i formen etter halve tiden.

Sausen er såpass kraftig at du godt kan servere en litt tyngre rødvin til kalvekjøttet – selv om kanskje en Barbera d’Alba eller en fruktig Primitivo vil passe aller best.

Buon appetito!