I går åpnet nye Vardesenteret dørene for brukerne. De går fra 50 til 170 kvadratmeter – noe både 44-åringen og leder Hilde Nordhus lovpriser.

Langt hjemmefra

– Jeg kom fra Mo til Tromsø og var helt alene med både sykdommen og behandlingen som skulle pågå i fem uker. I første omgang håpet jeg at det skulle foregå i Bodø, men de hadde ikke tilbudet, forteller Lone Thrane.

I dag er hun sjeleglad for at turen gikk lenger nord enn hun håpet. Tiden på Vardesenteret – hvor hun brukte flere timer hver dag – var fantastisk.

Masse aktiviteter

– Som strålepasient tar behandlingen 15–20 minutter daglig. Da er det mye tid igjen av døgnet som skal slås i hjel.

rosa hår: Lone Thrane fortalte sin historie under åpningen av det nye Vardesenteret på UNN i går. For anledningen hadde hun farget håret rosa.

For 44-åringen ble ulike kurs og samholdet med andre kvinner og menn med kreftdiagnose til noe veldig positivt.

– Blant annet startet jeg på strikkekurs til tross for at jeg aldri har gjort det før. Dermed ble jeg hektet og har strikket i ett siden.

LES OGSÅ: Kjetil Fredriksen (47) skulle bare ta en liten sjekk - fikk påvist føflekkreft (for abonnenter)

Sjokkopplevelse

I forbindelse med åpningen av nye Vardesenteret, fortalte Lone Thrane sin egen historie:

– Den begynte med at jeg på første arbeidsdagen i 2015 oppdaget kulen i det venstre brystet. Det var en sjokkopplevelse – både for meg og familien.

44-åringen betegner seg selv som gründer i arbeidslivet. Hjemme på Mo har hun både frisørsalong, parfymeri og en koffert- og veskebutikk.

Slått helt ut

– Jeg ble fullstendig stått ut av kreften – både psykisk og fysisk. Men takket være familien, venner og behandlings- og støtteapparatet på UNN, har dette gått bra. Nå er jeg på vei tilbake – selv om det bare er i halv stilling, sier Lone Thrane.

LES OGSÅ: Etter mellom 80–90 cellegiftkurer, er Magnus (5) endelig frisk (for abonnenter)

Etter å ha vært en aktiv forretningskvinne i en årrekke, ble kreften en voldsom kontrast.

"Skjer ikke meg ...

– Jeg hørte om andre som ble rammet av sykdommen, men tenkte alltid at det ikke gjaldt meg. Så sto jeg plutselig midt oppi det og var pasient.

I dag innrømmer 44-åringen at hun har satt et stort strek over 2015 i kalenderen.

– Det var et grusomt år med cellegift, operasjon og stråling. Og selv om alt ser ut til å gå bra, slipper ikke tanken på kreften taket.

– Men oppi alt det negative, hadde jeg Vardesenteret og de andre som var der. Det ble redningen for meg, innrømmer Lone Thrane.

Stor forandring

Det nye senteret er blitt en realitet etter et felles skippertak av kreftforeningen og sykehuset.

– Plassen gjør at vi kan ta imot flere, vi kan ha flere aktiviteter og sist, men ikke minst – vi har fått tilbake hvilerommet hvor brukerne i tur og orden kan trekke seg tilbake og være for seg selv.

LES OGSÅ: Trekker seg etter syv år som leder for Biotec: - Jeg må konsentrere meg om sykdommen (for abonnenter)

Neste ønske

Hilde Nordhus sier at neste ønske på senterets liste er en vinterhage med egen adgang til utearealene.

skålte: Eksbruker Lone Thrane og senterleder Hilde Nordhus (til venstre) skålte i bobler før åpningen av det nye senteret.

– For mange blir turen i de lange UNN-korridorene for mye. Det betyr at brukerne ikke kommer seg ut. En vinterhage ville sånn sett vært midt i blinken.

– Men selv om det ikke er den store kostnaden, er ønsket ikke i budsjettene. Derfor må vi vente eller håpe på at en snill onkel bidrar, sier Hilde Nordhus.