Operasjonssentralen ved Nordland Politidistrikt har fått inn en bråte med henvendelser fra irriterte naboer den siste uka. Sakens anliggende er bråkete gressklippere som ødelegger helligdagsfreden.

– Vår oppfordring til i alle i Nordland: Ta hensyn og klipp plenen på helt andre dager enn søndag, skriver politiet på twitter.

Lov om helligdagsfred

Lov om helligdager og helligdagsfred har som formål «å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager, og for å gi høytiden ro og verdighet.»

Nå står sommeren foran oss med dertil hørende hagearbeid og fritidsaktiviteter. Og da dukker spørsmålet opp: Hva er lov uten dispensasjon, og hva er ikke lov?

– Det er ikke tillatt med støy som forstyrrer naboer og andre, spesielt i kirketida, sier leder for ordensavdelingen hos politiet, Oddmund Nilsen.

– Man kan jobbe, men det skal skje stille. Man behøver ikke starte motorsaga eller gressklipperen, sier han.

Ikke noe stort problem

Ifølge Nilsen er støyende arbeid på søn- og helligdager ikke noe stort problem.

– Det er enkelttilfeller, men det er sjelden det klages på slik aktivitet. Det har vært noen klager på bedrifter, men også der går det veldig greit. En sjelden gang må vi ut og rettlede, og da blir det redusert eller stopper helt.

– Jeg vil ikke karakterisere dette som noe problem, verken privat eller i næringslivet, sier han.