Studentparlamentet har fått 800.000 kroner av Helsedirektoratet til et prosjekt for rusforebyggende arbeid.

Et problem

De har nå ansatt en prosjektleder i et år for å jobbe med det rusforebyggende arbeidet.

– Det handler om alkoholbruk og ulovlige rusmidler som prestasjonsfremmende dop. Sistnevnte har det vært en økning i, sier avtroppende leder i studentparlamentet, Marte Seland.

Hun viser til en undersøkelse som tar for seg studenters forhold til rus, med det noe ironiske navnet SHOT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse. Undersøkelsen ble gjennomført i 2014 og viser at 35 prosent av studentene ved UiT har en risikofylt adferd og tre prosent har skadelig adferd når det kommer til alkoholbruk.

– 7,7 prosent av de mannlige studentene har brukt narkotika det siste halvåret før undersøkelsen, mens tallet kun var 2,1 for kvinner. Vi ser også at det er dobbelt så stor utbredelse blant studenter med svakere studiemestring og blant dem som sliter med psykiske helse.

Hjelp til selvhjelp

Fra og med neste semester begynner Ingrid Rabbe Larsen som prosjektleder for et år. Hun skal drive rusforebyggende arbeid overfor studentene.

– Studentene har sett et behov og har et ønske om et prosjekt innen rusforebyggende. Det er viktig at det kommer fra studentene selv, for dette skal ikke være moraliserende, men handle om informasjon, sier Larsen.

– Mye av tanken er å få med studentene, og hjelpe dem å skape et bedre miljø for seg selv. Vi vil spre info om rusmidler gjennom blant annet workshops. Utfordringen vår er hvordan å gå fram med å spre informasjon om rusmidler og de skadelige virkningene, uten at flere får lyst til å ruse seg, sier hun.

Spre kunnskap

Hun tror ikke studentene har god nok kjennskap til rusmidlene de bruker.

– Nei, jeg tror ikke det. For eksempel så er det mange som ikke vet at man kan havne i psykose etter første gangen man bruker hasj, sier hun

Planen for studentene er å få utvidet prosjektet til tre år.

Begge forteller at det er en økning i prestasjonsfremmende rusmidler blant både norske og utenlandske universitet.

– Prestasjonsfremmende dopmidler brukes hovedsakelig av studenter som tar teoritunge fag. Vi håper at vi kan begrense den trenden med mer informasjon, sier Seland.