DEBATTINNLEGG:

Nord-Norge

GREMMES Presumptivt oppegående journalister postulerer at alt er tapt for Nord-Norge om man har fylkene som basis for arbeidet med å skape en velfungerende landsdel, klager innsender. Foto: Illustrasjon - Kjell Magne Angelsen

Så dyrkes altså den glupe ideen å dele Nord- Norge i to regioner - ikke av folk flest, men av de som mener seg å ha sett lyset.

En del aviser, en del politikere og så selvsagt sentralmakta. Det opphøyes til ypperste politiske dyd å tvangsdele, sette en grense mellom et «Nord- og Sør-Hålogaland» der man fra sentralt hold mener det høver best. Det gjelder å skjære gjennom, vise ledelse, og da får bare menigmanns holdning til saken ligge. Vi vet best, og skal man lage omelett, må man knuse noen egg -.

Det forundrer meg storlig at de som har motforestillinger mot å gå bort fra den fylkesinndelingen man har i nord, stemples som romantikere og akterutseilte. De skjønner liksom ikke hvilken dynamikk og kraft som angivelig skal ligge i det å slå sammen til større enheter.

La oss se på Troms fylke. Det er det fylket i nord som har hatt størst vekst i folketall. Det er flere årsaker til dette, men kort kan det sies at den offentlige satsinga i Tromsø fra slutten av 1960-årene med etableringen av universitetet har vært av avgjørende betydning. Dette har generert en aktivitet som på sett og vis har kommet hele fylket til gode. Vel nok har vi ikke samme veksten i nord som rundt Oslofjorden, men likevel. Det kan over tid vise seg å være en styrke å ha tid til å planlegge og ikke være nødt til å halse avgårde med en planlegging som presses av stor tilflytting.

Det er blitt sagt at Troms er det reneste området i bebodd strøk i Europa. Jeg skal ikke gå god for det, men det hevdes at forurensningen fra øst når oss ikke helt og heller ikke den fra kontinentet. Der ligger vi for langt nord. I turistsammenheng er dette unike kvaliteter.

Det er til å gremmes over at presumptivt oppegående journalister postulerer at alt er tapt for Nord-Norge om man har fylkene som basis for arbeidet med å skape en velfungerende landsdel. Daglig hører vi om et Nord-Norge der det går bra, - der veksten er større enn i sør. Den påståtte katastrofe som ligger i å bevare  fylkesstrukturen, er ikke lett å få øye på. Det er rimelig åpenbart at skal man virkelig utfordre denne positive utviklinga, skal man bare slå sammen til større enheter - mot folks ønsker. Da tipper jeg at man for alvor får nordre mot søndre og indre mot ytre i en krigsdans som neppe tjener   utviklingen i nord. En skal selvsagt ikke være religiøst imot endringer, men styrken i å ha et  lokalt ståsted er et fortrinn når man kjemper en sak. Saken må gjerne være et sterkt Nord- Norge, og det oppnår man etter min mening lettest ved at de mange fasetter som utgjør mosaikken Nord-Norge får spille sammen.


Det er ikke måte på skrivebordsteori hos de som på liv og død vil ha en region Nord-Norge. For å unngå spetakkel mellom Tromsø og Bodø fremmes tydeligvis i dypt alvor Narvik eller Harstad som administrasjonssenter i en slik region.

Jeg tror man i alle fall her i Troms bør ta inn over seg den ledende rolle Tromsø etterhvert har fått som arktisk hovedstad. Når det er sagt, må man ikke gå rundt å forestille seg at Tromsø er noen metropol. Det er i realiteten en småby som er på veg, og la oss ikke strippe den ved å fjerne den «pondus» som ligger i at den er administrasjonssenter.  Den må få lov å utvikle seg til å bli et tyngdepunkt i nasjonal sammenheng med de fordeler dette vil ha for oss her nord.

De noe utskjellingspregede skriverier som har vært å iaktta i en del nordnorske aviser, avspeiler vel de utfordringer som ligger der når det gjelder sammenslåinger.

Tidvis har invektivene grenset til det infantile.

Når det så gjelder Troms  fylkestings vedtak om at man må få på bordet og få diskutert hva slags myndighet de påtenkte regioner skal ha før man tar stilling til grenser, er følgende å bemerke: Under den forrige runden med sammenslåing til større regioner, var det nettopp regionenes innhold man diskuterte oppad stolpe og nedad vegg. Man måtte for all del ikke nevne geografi. Vi husker hvordan dét endte. Den Senterpartiledede reformen som startet i 2005 og skulle fungere i praksis fra 2010, havarerte fullstendig. Hva tilsier at det skal gå bedre denne gangen?

Vi ønsker alle et sterkt Nord-Norge. Det tror jeg vi best oppnår ved å sette regionkjepphestene på stallen.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Sensommer på boks

iTromsøs vinanmelder John Strandmo har testet 10 boksviner - fire har fått terningkast fem og seks viner har fått terningkast fire.

Italiensk klassiker:

Kalvefilet med steinsopp

Det blir vanligere og vanligere å finne kalvekjøtt i norske butikker – og om du finner kjøttet; ikke la sjansen gå fra deg til å servere et festmåltid.

Dagny nesten på hjemmebane

Knallkonsert av Dagny i Bakgården (se video)

Olivers Army i Bakgården

Sjekk video med Oliver Army her.

Harstad-politiet er effektive

De må være noen av de mest effektive, i alle fall kriminalitet begått mot NRK-journalist Nils Mehren.

Timbuktu fra Lund, tusen takk. Dette var stort

Les oppsummeringen av de ulike konsertene fredag.

Italiensk klassiker:

Kalvefilet med steinsopp

Det blir vanligere og vanligere å finne kalvekjøtt i norske butikker – og om du finner kjøttet; ikke la sjansen gå fra deg til å servere et festmåltid.

Sensommer på boks

Vinanmelder John Strandmo har testet 10 boksviner - fire har fått terningkast fem og seks viner har fått terningkast fire.

Bakgården fredag kveld

Se bildene fra Bakgården fredag kveld her.

Bakgården 2017:

Dagny nesten på hjemmebane

Knallkonsert av Dagny i Bakgården (se video)

Kremlyd fra Bernhoft

Utvilsomt Bakgårdens musikalske høydepunkt

Bakgården 2017:

– Helt fantastisk

Endelig fikk Dagny stå på scenen under Bakgården. Nå venter stor USA-turné for popkometen med slekt i Harstad.

Bakgården 2017:

– Det er veldig bra

22-åringene Janne Mathisen og Stine Hansen er på Bakgården for første gang.

Møte med Dagny i Bakgården

Nå intervjues Dagny i Bakgården.

Harstad-politiet er effektive

De må være noen av de mest effektive, i alle fall kriminalitet begått mot NRK-journalist Nils Mehren.

Full ferdighetsfokus under Medkilas fotballskole:

Jaktet på drømmetreffet

- Der ja! Der satt den!

Oliver’s Army er tilbake:

Comeback med mening

På 80-tallet åpnet de festspillene og spilte på NRK. Fredag var de tilbake, og tekstene er fremdeles like gode.

Tilsvar fra Ivar B Prestbakmo (Sp):

For mye Møllers tran Harstad Tidende ?

Ivar B Prestbakmo(Sp) svarer på lørdagens leder i Harstad Tidende.

Se intervju med Olivers Army

Se interjuet ved Olivers Army her.

En modig gjeng:

Musikalske gutter

Da det i en tidligere artikkel ble antydet at jenter var modigere enn gutter til å opptre, avsannes dette herved.

Toalettene fra 50-tallet ved Harstad kino er historie:

– Får en bedre kinoopplevelse

Bakgårdsmarked 2017

Se bildene fra Bakgårdsmarked fredag 18. august 2017 her: